Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Hnutie Slovensko odmieta redukovanie detských pohotovostí bez plánu

Na archívnej snímke Igor Matovič. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Sieť detských ambulantných pohotovostí sa má v troch fázach zredukovať.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. marca (TASR) - Hnutie Slovensko víta, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) začala riešiť problematiku detských pohotovostí so samosprávami. Odmieta však redukovanie detských pohotovostí bez toho, aby ministerstvo zdravotníctva predstavilo jasný plán, ako zabezpečí zdravotnú starostlivosť o detských pacientov v dotknutých okresoch.

Hnutie reagovalo na pondelkové rokovanie ministerky so zástupcami pediatrickej spoločnosti a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), týkajúceho sa konsolidácie detských pohotovostí. Hnutie priblížilo, že lekárom v ústavnej zdravotnej starostlivosti sa od januára 2023 výrazne zvýšili mzdy, ale lekárom na pohotovostiach sa ich zákonom stanovená minimálna mzda doteraz nezvýšila. Bez takého navýšenia miezd nie je podľa hnutia možné zistiť reálny záujem ambulantných lekárov slúžiť na pohotovostiach.

"Namiesto toho, aby ministerstvo zistilo záujem ambulantných lekárov o služby na pohotovostiach, tieto pohotovosti ruší. Rezort zdravotníctva a ministerka Dolinková sú zodpovední za riešenie danej problematiky. Hnutie Slovensko bude pozorne sledovať, ako sa budú vyvíjať ďalšie rokovania so samosprávami a dotknutými nemocnicami, ktorých sa rušenie pohotovostí bude bezprostredne týkať," uviedlo hnutie v stanovisku, ktoré zaslal hovorca Matúš Bystriansky. Hnutie upozorňuje, že pre zrušenie 15 pohotovostí môže dôjsť k ohrozeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti o hospitalizovaných detských pacientov preťaženými lekármi v nemocniciach.

Sieť detských ambulantných pohotovostí sa má v troch fázach zredukovať. V prvej fáze zaniklo šesť pohotovostí, ktoré nemali prevádzkovateľa. Ďalších desať bodov APS má byť vypustených od júla 2024. Tretia fáza, ktorá sa má týkať piatich bodov APS, je naplánovaná od novembra 2024.

O konsolidácii siete detských ambulantných pohotovostí v pondelok rokovali Dolinková a zástupcovia pediatrov aj ZMOS. Ministerka deklarovala, že cieľom rezortu je zachovať dostupnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť aj pri poskytovaní ambulantnej pohotovostnej služby. Pripustila možné zriadenie doplnkových bodov. K téme avizovala ďalšie stretnutia.