Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Horúčavy pokračujú aj cez víkend, dnes i silné búrky

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého a druhého stupňa.

Bratislava 7. júla (TASR) - Nadmierne vysoké teploty budú aj počas oboch víkendových dní. Najväčšie horúčavy očakávajú predovšetkým južnú polovicu Slovenska. Aj v severnejších oblastiach sa však môže maximálna teplota vzduchu vyšplhať až na 35 stupňov Celzia. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahou prvého a druhého stupňa.

Výstraha prvého stupňa sa však v priebehu dnešného dňa bude vzťahovať aj na silné búrky. Dažde s úhrnom do 40 mm môžu v priebehu dnešného dňa zasiahnuť celé Slovensko. Búrky by mohli byť sprevádzané aj krupobitím a krátkodobými, ale intenzívnymi lejakmi. Meteorológovia predpokladajú, že dažde zasiahnu Slovensko medzi 11.25 h až 20.25 h. Sprevádzať by ich mohol aj vietor s rýchlosťou do 25 m/s.

Slovensko čakajú vysoké teploty aj v nedeľu (8.7.). Výstraha druhého stupňa pre horúčavy bude platiť najmä v južných oblastiach všetkých slovenských krajov, s výnimkou Žilinského. S teplotami 33 až 36 stupňov Celzia treba počítať od 11.25 h až do 20.25 h. V severnejších oblastiach Slovenska by maximálna teplota vzduchu nemala presiahnuť 30 až 35 stupňov Celzia.