Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Iniciatíva: Súdna rada musí začať s očistou sudcovského zboru

Ilustračné foto Foto: TASR

Žiadame, aby sa Súdna rada venovala vzniknutej situácii nepretržite, dodali za iniciatívu Za otvorenú justíciu Elena Berthotyová a Dušan Čimo.

Bratislava 15. októbra (TASR) – Výzvy na sebareflexiu nestačia, je potrebné okamžite využiť všetky právne prostriedky na začatie procesu vnútornej očisty sudcovského zboru. Iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) k tomu vyzýva Súdnu radu.

"Žiadame, aby sa Súdna rada venovala vzniknutej situácii nepretržite, aby jej predsedníčka komunikovala najmä s ministerstvom spravodlivosti a orgánmi činnými v trestnom konaní, priebežne prijímala potrebné rozhodnutia a informovala verejnosť o podniknutých krokoch,“ dodali za iniciatívu Elena Berthotyová a Dušan Čimo.

V súvislosti s kauzou a vyšetrovaním možnej korupcie v slovenskej justícii vyzvala predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková sudkyňu Moniku Jankovskú, aby zvážila podanie návrhu ministrovi spravodlivosti na prerušenie funkcie sudcu. Podľa Praženkovej by tak mala urobiť z dôvodu zachovania dôvery verejnosti v justíciu, jej nestrannosť a nezávislosť. Praženková zároveň upozornila, že Súdna rada má právomoc prijímať opatrenia vo vzťahu k výkonu sudcu až po ukončení policajného vyšetrovania.