Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ivan B. z kauzy zariadenia Iris ostáva vo väzbe, súd odročili

Na snímke obžalovaný v kauze IRIS - zariadenia pre seniorov Ivan B. počas hlavného pojednávania na Okresnom súde v Bratislave 18. októbra 2019. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ivan B. z okresu Pezinok vyhlásil v piatok pred samosudcom Okresného súdu Bratislava I, že je v plnom rozsahu nevinný a že je to pomsta voči nemu.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Obžalovaný Ivan B. z kauzy zariadenia pre seniorov Iris v Bratislave ostáva vo väzbe. Rozhodol o tom v piatok sudca Okresného súdu Bratislava I. Nevyhovel tak žiadosti obžalovaného, ktorý žiadal o prepustenie a nahradenie väzby dohľadom mediačného a probačného úradníka či použitím technických prostriedkov (elektronický náramok). Súd však konštatoval, že dôvody väzby trvajú a situácia sa v prospech obžalovaného nezmenila. Ivan B. voči tomuto rozhodnutiu podal sťažnosť. Piatkové súdne pojednávanie zároveň odročili.

"Okresný súd Bratislava I odročil hlavné pojednávanie na 19. novembra. Na toto hlavné pojednávanie predvolá deväť svedkov," povedal hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Ivan B. z okresu Pezinok vyhlásil v piatok pred samosudcom Okresného súdu Bratislava I, že je v plnom rozsahu nevinný a že je to pomsta voči nemu. Opakovane deklaroval, že neordinoval lieky, nikdy nezavádzal klientom kanylu a ak lieky podával, tak len tie, ktoré boli predpísané. Poukázal však na skupinu zamestnancov, ktorí keď sa v zariadení zamestnali, klientom mali začať miznúť veci, peniaze, chýbať lieky či hygienické potreby. Ivan B. tvrdí, že títo zamestnanci mali uspávať pacientov a podávať im lieky na upokojenie. "Títo ľudia boli prepustení okamžite, ako som na to prišiel. Vždy prišli aj policajti na oddelenie a vec bola vždy nahlásená. Toto je pomsta týchto ľudí na moju osobu," vyhlásil Ivan B. Potvrdil, že má HIV vírus, avšak lieči sa a 15 rokov berie pravidelne lieky. "Nie som infekčný," vyhlásil.

Falošná zdravotná sestra, 18-ročná Vanessa P. z okresu Malacky, taktiež obžalovaná v tejto kauze, urobila vo štvrtok (17. 10.) pred samosudcom Okresného súdu Bratislava I vyhlásenie o vine, a teda priznala vinu. V piatok pred súdom uviedla, že o podávaní liekov rozhodoval Ivan B. a videla ho aj zavádzať kanylu. Taktiež, že do zariadenia vodil osoby, ktoré tam neboli zamestnané či hospitalizované. Priznala tiež, že v zariadení užívali drogy a konzumovali alkohol, a to ona, Ivan B. i ďalšie osoby.

Príbuzní klientov, ktorí v piatok prišli na súd, uviedli pred pojednávanou miestnosťou, že všetci si mysleli, že Ivan B. je doktorom, lebo tak vystupoval a aj ho tak všetci v zariadení oslovovali. Niektorí uviedli, že ich rodinní príbuzní boli priväzovaní, aby nechodili po zariadení a že boli aj bití. Novinárom ukázali aj fotografie. Jeden zo svedkov, ktorý bol vypovedať a mal v zariadení mamu, pred sudcom priznal, že si pre bolesti krížov nechal od Ivana B. zaviesť infúziu. Ivan B. to považuje za účelové tvrdenie.

Vanessa P. a Ivan B. sú obžalovaní zo zločinu poškodzovania zdravia a obžalovaný Ivan B. aj zo zločinu ohrozovania vírusom ľudskej imunodeficiencie. V zariadení Iris mali klientom indikovať a podávať lieky a liečivá intravenózne, intramuskulárne vo forme tabliet a kvapiek. To aj napriek tomu, že na to nemali predpísanú odbornú spôsobilosť. Mohlo tak dôjsť k ohrozeniu zdravia či až k smrti klientov.

Ivan B. mal zároveň kontaktovať osoby s cieľom sexuálneho styku za finančnú odmenu. Pritom vykonával nechránený orálny styk s poškodenými v priestoroch organizácie Iris. Poškodeným mal však zatajiť, že má potvrdenú infekciu vírusom HIV, čím ich vydal do nebezpečenstva nákazy.