Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

J. JURAN: Zmena financovania cirkví je skôr otázkou rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiáš

Riešenie predmetnej otázky je komplikovaná záležitosť, ktorá si bude vyžadovať široký konsenzus medzi vládou a cirkvami.

Bratislava 2. marca (TASR) - Ministerstvo kultúry vedie odborné diskusie o novom modeli financovania cirkví aj s predstaviteľmi náboženských obcí. Táto otázka je však iba v začiatkoch a reálne zmeny sú skôr otázkou rokov.

V rozhovore odvysielanom v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to dnes povedal riaditeľ cirkevného odboru Ministerstva kultúry SR Ján Juran. Zároveň pripomenul, že v susednom Česku sa riešenie tejto otázky hľadalo zhruba 20 rokov.

Rezort kultúry sa podľa jeho slov už obrátil na registrované cirkvi s listom, ktorým žiadal, aby deklarovali stav svojho majetku.

"V podstate cirkvi sa nepostavili k tomu negatívne, v zásade s tým nemajú problém, len sa vyjasňoval dôvod takéhoto zisťovania," priblížil Juran. "Súčasťou prípravy nejakého realistického spôsobu (odluky cirkvi) je aj znalosť majetkových pomerov cirkvi, takže sme pre cirkvi postavili aj otázku, či sú ochotné deklarovať svoje majetky," vysvetlil obsah listu minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD).

Juran podotkol, že riešenie predmetnej otázky je komplikovaná záležitosť, ktorá si bude vyžadovať široký konsenzus medzi vládou a cirkvami. Tie sa podľa neho vo všeobecnosti zmene nebránia, dôležité je však nájsť také riešenie, ktoré by nebolo pre tie menej majetné likvidačné. "Je zatiaľ ešte príliš skoro hovoriť o konkrétnych modeloch," uviedol.