Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Slovensko

J. Podmanický: Pri hodnotových otázkach sa vedia politici spojiť

Na snímke poslanec NR SR Ján Podmanický (Smer-SD). Foto: TASR - Jakub Kotian

Poslanci vo štvrtok nevzali na vedomie Správu o činnosti verejného ochrancu práv za rok 2019. Proti prijatiu bolo 50 zákonodarcov, správu podporilo 34 poslancov a hlasovania sa zdržalo 46 poslancov.

Bratislava 14. mája (TASR) - Hlasovanie o správe činnosti verejnej ochrankyne práv (VOP) z roku 2019 ukázalo, že ak ide o hodnotové otázky, tak sa politici vedia spojiť naprieč politickým spektrom. Uviedol opozičný poslanec Národnej rady SR Ján Podmanický (Smer-SD).

"Dnes odmietlo správu ombudsmanky skoro 100 poslancov. Z toho vyplýva, že má zmysel, aby sa poslanci v týchto otázkach, bez ohľadu na to kam patria, vedeli spojiť," povedal Podmanický. Opozičný poslanec Juraj Taraba z ĽSNS vyzval ombudsmanku Máriu Patakyovú, aby zvážila zotrvanie vo svojej funkcii.

Mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko (PS) uvádza, že ombudsmanka zostala opäť ignorovaná. Pokračuje, že ide tak o ďalšiu ignoráciu problémov, s ktorým sa stretávajú Slováci a zostávajú nevypočutí a zabudnutí. "Poznámky niektorých poslancov k správe VOP, hlavne z konzervatívneho spektra fašistickej strany, boli neprijateľné. Išlo o urážky, konšpirácie a vytĺkanie politických bodov na úkor ľudí," povedala podpredsedníčka PS Irena Bihariová.

Predseda mimoparlamentnej strany Spolu-občianska demokracia Juraj Hipš poukazuje, že v otázke dodržiavania ľudských práv našli zhodu najsilnejšie vládne strany s poslancami ĽSNS. "Namiesto toho, aby vláda pracovala na odstránení nedostatkov, spoločne s predstaviteľmi nenávistnej politiky zhodili zo stola návrhy na zlepšenie života občanov SR," povedal.

Poslanci vo štvrtok nevzali na vedomie Správu o činnosti verejného ochrancu práv za rok 2019. Proti prijatiu bolo 50 zákonodarcov, správu podporilo 34 poslancov a hlasovania sa zdržalo 46 poslancov. Správu okrem opozičných poslancov nepodporil celý klub hnutia Sme rodina a viacerí poslanci OĽaNO. Z 53-členného klubu OĽaNO hlasovalo za odobrenie správy 11 poslancov.