Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

REZNÍK:Máme veľký dlh voči areálu v Mlynskej doline aj budove rozhlasu

Na snímke budova RTVS v Mlynskej doline, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Generálny riaditeľ RTVS povedal, že do Rady Rozhlasu a televízie Slovenska bude predložený materiál na rokovanie, v ktorom budú jednotlivé časti Mlynskej doliny opísané a návrhy, čo s nimi urobiť.

Bratislava 20. septembra (TASR) – Stavebno-technický stav areálu televízie v bratislavskej Mlynskej doline aj budovy rozhlasu nebol samostatným bodom dnešného rokovania Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník však podal informáciu aj o súčasnom stave techniky a pracovných priestorov.

"V RTVS sú aj zamestnanci, ktorí si pamätajú slávnostné odovzdávanie areálu STV v Mlynskej doline v 80. rokoch minulého storočia, odovzdávanie po častiach. Prešli sme celý areál na niekoľko etáp a realita je taká, že areál v Mlynskej doline je v postate plocha jedného stredne veľkého sídliska v malom meste. V globále toto sídlisko dnes v niektorých jeho častiach pripomína stav, ako keď v roku 1990 odišla sovietska armáda a nechala za sebou využívané areály. V Mlynskej doline sú miesta, kde sú havarijné stavy. Máme urobený komplexný sumár toho, čo bude potrebné v budúcich rokoch postupne realizovať, bez výškovej budovy, ktorú sme do sumáru nezahrnuli. Aproximatívne sme to napočítali na 32 miliónov eur bez DPH," uviedol Rezník.

Podľa jeho ďalších slov každý, kto tam bol v danom čase a priestore, urobil to najlepšie, čo vedel, mohol a dokázal. Tak tomu bolo aj v uplynulých rokoch.

"Rozumiem stratégii, že bolo potrebné obnoviť a zmodernizovať v prvom rade vysielacie a výrobné reťazce, aby bolo čo na televíznej obrazovke ukázať. Ale vo veľkej časti toho areálu sú stavy, kde sú namontované veľmi moderné technológie, ale samotné priestory v ktorých sú, často nespĺňajú ani základné parametre, ktoré na ne súčasnosť kladie. Preto sa touto situáciou - okrem toho, že budeme plniť štandardné úlohy - budeme v blízkej budúcnosti zaoberať a predložíme Rade materiál na rokovanie, v ktorom budú jednotlivé časti Mlynskej doliny opísané a návrhy, čo by sme s nimi chceli robiť. Uvidíme, do akej miery budeme úspešní v zabezpečení finančného krytia na rekonštrukciu areálu ako celku," dodal generálny riaditeľ.

Z jeho pohľadu technické a programové zabezpečenie vysielania funguje, na druhej strane ani zo strednodobého hľadiska nie je udržateľný tento stav.

"Hliníkové okná, ktoré sa v zime nedajú zatvoriť, v lete poriadne otvoriť, neumožňujú zabudovať klimatizáciu, lebo nebude účinná. Nehovoriac o stave striech, kde ideme riešiť aktuálne havarijné stavy. Sú tam desaťtisíce štvorcových metrov plochých striech, na ktoré nebolo 40 rokov siahnuté. Máme priority programové, vysielacie, tých sa za nijakých okolností nechceme a nemôžeme vzdať. Domnievam sa ale, že je čas aj na to, aby sme začali hovoriť o tom, ktoré jednotlivé zložky a akým spôsobom budeme opravovať. Nehovoriac o tom, že máme veľký dlh aj voči budove Slovenského rozhlasu, vlastne voči priestorom, v ktorých pracujú zamestnanci," doplnil Rezník.