Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Fico: Vláda nechce prejudikovať rozhodnutie Súdneho dvora EÚ o kvótach

Na snímke predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (vľavo) a predsedu vlády SR Roberta Fica (vpravo), archívna snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Na otázku, aký bude postoj Slovenska, ak súd v Luxemburgu prijme odporúčanie generálneho advokáta, Fico odpovedal, že stav po vynesení rozsudku bude vláda komentovať, až keď tento rozsudok padne.

Brusel 27. júla (TASR) - Slovenská vláda nechce nič dopredu prejudikovať a počká si na konečný rozsudok Súdneho dvora EÚ ohľadom žaloby SR a Maďarska na systém kvót pre utečencov. Uviedol to dnes predseda vlády SR Robert Fico v Bruseli na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.



Na otázku TASR, ako vníma stanovisko generálneho advokáta Súdneho dvora EÚ Yvesa Bota, ktorý v stredu odporučil tejto súdnej inštancii, aby zamietla žalobu SR a Maďarska, Fico zopakoval "principiálne stanovisko" slovenskej vlády, že "máme zásadný problém s kvótami".

"Zatiaľ nemôžem komentovať dianie na Súdnom dvore EÚ. Čakáme na definitívne rozhodnutie, ktoré by malo padnúť do konca roka," vyhlásil Fico.

Na otázku, aký bude postoj Slovenska, ak súd v Luxemburgu prijme odporúčanie generálneho advokáta, Fico odpovedal, že stav po vynesení rozsudku bude vláda komentovať, až keď tento rozsudok padne.

"Nebudem teraz zbytočne dopredu prejudikovať akýkoľvek postup vlády Slovenskej republiky," konštatoval.

Zároveň upozornil, že v otázke migrácie a solidarity s krajinami, ktorú sú jej najviac vystavené, štáty Vyšehradskej štvorky (V4) nie sú nečinné. Pripomenul, že šéfovia vlád V4 zaslali list talianskemu premiérovi, kde uviedli, že chcú byť solidárni a sú pripravení pomôcť. Fico vyjadril nádej, že sa lídrom V4 podarí uskutočniť stretnutie v užšom formáte s talianskym premiérom, na ktorom chcú opätovne ponúknuť "efektívnu formu solidarity". "To znamená, že hovoríme o peniazoch, o technike a o ľuďoch," vysvetlil Fico.

Juncker: Sme radi, že Slovensko chce byť v jadre európskej integrácie



Európska komisia (EK) privíta, ak krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) pripravia niekedy na jeseň užší summit s predstaviteľmi exekutívy EÚ venovaný budúcnosti Únie. Predseda EK Jean-Claude Juncker to povedal na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii so slovenským premiérom Robertom Ficom.

Juncker na úvod pripomenul, že s premiérom SR diskutoval nielen o otázke dvojakej kvality potravín, čo bol hlavný dôvod návštevy Roberta Fica v Bruseli, ale aj o všeobecných otázkach spojených s budúcnosťou EÚ.

"Som rád, že Fico zdôrazňuje, že chce byť v užšom jadre Únie. To je presne to, čo chceme," uviedol Juncker.

Šéf EK nemá rád ideu, že občania takzvaných nových členských krajín by mohli byť občanmi druhej kategórie, čo Slováci určite nechcú. "Slovensko je v srdci Európy a viacrýchlostná Európa nie je možnosť, ktorú Slovensko akceptuje a ani my ju nechceme. Chceme spoločne konať ako dvadsaťsedmička a chceme mať Slovensko po našom boku," uviedol Juncker.

V tejto súvislosti ocenil, že Slovensko bolo aktívne napríklad pri presadzovaní Európskej prokuratúry (EPPO). Juncker využil prítomnosť podpredsedu EK pre Energetickú úniu Maroša Šefčoviča, aby sa poďakoval slovenskému premiérovi, že do exekutívy EÚ, aj na jeho návrh, poslala človeka, ktorý "vynikajúco pracuje" a zohráva významnú úlohu v EK a pri rokovaniach s Európskym parlamentnom a členskými štátmi.

Predseda EK ďalej uviedol, že požiadal Roberta Fica, aby so svojimi kolegami z V4 zorganizoval minisummit spolu s eurokomisiou, kde sa prediskutujú aj otázky týkajúce sa migrácie, kvót pre utečencov, ktorými sa zaoberá aj Súdny dvor EÚ, a ďalšie dôležité celoeurópske záležitosti. Zároveň pripomenul, že si cení skutočnosť, že Robert Fico je prvým premiérom z V4, ktorý žiada EK o viac kompetencií v otázke dvojakej kvality potravín.

Predseda slovenskej vlády privítal návrh Junckera na stretnutie v užšom kruhu s premiérmi V4. "Keď budeme diskutovať všeobecne, všetci vieme, že budeme diskutovať aj konkrétne," zhodnotil situáciu.

Premiér SR zopakoval, že formát rokovaní všetkých 28 alebo 27 lídrov EÚ nie je dostatočný na hlbšie diskusie. Pripomenul stretnutie V4 s francúzskym prezidentom a rakúskym kancelárom a vyjadril nádej, že podobne úspešné bude aj stretnutie s eurokomisiou, ktoré sa uskutoční až po 13. septembri, keď Juncker na pôde Európskeho parlamentu predstaví svoju správu o stave EÚ.

"Bude to stretnutie, ktoré veľmi veľa vecí objasní a posunie dopredu. S radosťou túto informáciu poskytnem kolegom vo V4 a za seba s radosťou túto možnosť prijímam," uviedol Fico.