Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Nespochybniteľné je podľa ministra Kaliňáka len vylosovanie senátu

Robert Kaliňák Foto: TASR/Pavel Neubauer

Povedal to v dnešnej relácii TA3 V politike v súvislosti s prijatím novely zákona o organizácii Ústavného súdu SR minister vnútra Robert Kaliňák.

Bratislava 5. mája (TASR) - Každé iné riešenie okrem toho, ktoré sa prijalo, znamená, že skôr ako za rok nie je možné, aby sa o sťažnosti Jozefa Čentéša proti nevymenovaniu za generálneho prokurátora rozhodlo. Povedal to dnes v diskusnej relácii TA3 V politike v súvislosti s prijatím novely zákona o organizácii Ústavného súdu (ÚS) SR minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Ak by sa neprijal zákon, podľa ministra by sa nevyšlo v ústrety Čentéšovej žiadosti, aby sa rozhodlo rýchlo.

"Dnes sú takmer všetci sudcovia vynamietaní, de facto je zablokovaný Ústavný súd, a to je jedno, či je o nich rozhodnuté, alebo sú namietaní. Jediná vec, ktorá sa stala objektívne a ktorá ostala nespochybniteľná, je vylosovanie senátu," povedal Kaliňák. Novela zákona zavádza doktrínu nevyhnuteľnosti, podľa ktorej by mal o Čentéšovej sťažnosti rozhodnúť prvý senát, ktorému bola pridelená.

"Bol vyžrebovaný prvý senát a právoplatnými rozhodnutiami boli vylúčení dvaja sudcovia a zároveň boli do toho senátu pridelení dvaja iní sudcovia, a to sú právoplatné rozhodnutia Ústavného súdu, ktoré sa týmto zákonom so spätnou pôsobnosťou rušia," reagoval nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Radoslav Procházka. Myslí si, že Smeru ide o to, aby do kresla generálneho prokurátora dostal svojho vlastného kandidáta, a je presvedčený, že situácia na Ústavnom súde SR by sa dala riešiť aj bez zmeny zákona.

Kaliňák vyhlásil, že Smer momentálne nemá svojho kandidáta na tento post, k dispozícii je iba kandidát Jaromír Čižnár, ktorého predstavila Rada prokurátorov. "Nehovorím, že neprídeme s vlastným kandidátom," poznamenal Kaliňák.