Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Kampaň Movember vyzýva na preventívnu prehliadku u urológa

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nárok na bezplatnú preventívnu prehliadku u urológa má podľa odborníkov každý muž v rizikovom veku.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Kampaň Movember sa opäť snaží motivovať mužov k účasti na preventívnych urologických prehliadkach. Slovenská urologická spoločnosť ju odštartovala spolu s pacientskymi organizáciami. Preventívna prehliadka podľa nich dokáže včas odhaliť a účinne liečiť karcinóm prostaty.

"Rakovina prostaty patrí medzi najčastejšie zhubné ochorenia u mužov po päťdesiatke. Čo je ešte horšie, tak, žiaľ, vysoké percento pacientov má toto vážne ochorenie diagnostikované až v pokročilom štádiu, keď sú už možnosti liečby zásadne limitované," skonštatoval prezident Slovenskej urologickej spoločnosti Ivan Minčík.

Nárok na bezplatnú preventívnu prehliadku u urológa má podľa odborníkov každý muž v rizikovom veku. Je bezbolestná a pozostáva z rozhovoru s pacientom, ultrazvukového vyšetrenia, vyšetrenia krvi aj moču a vyšetrenia prostaty cez konečník. O všetkých informáciách sa možno informovať vo svojej zdravotnej poisťovni. Pomoc dlhodobo ponúka aj Liga proti rakovine. "Ak majú muži k tejto téme akékoľvek otázky, či už z oblasti prevencie, diagnostiky, liečby, ale aj z psychologického hľadiska, môžu sa obrátiť na našu bezplatnú Onkoporadňu," dodala riaditeľka ligy Eva Kováčová.