Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Kandidát na člena rady ÚPN R. Lebeda: Som bezúhonný občan

Takto sa obhajoval jeden z kandidátov na člena Správnej rady ÚPN Roman Lebeda (nominant Smeru-SD) na dnešnom rokovaní ľudskoprávneho parlamentného výboru.

Bratislava 2. júla (TASR) - Som bezúhonný občan a necítim sa nijako neschopný ani morálne nespôsobilý na funkciu člena Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN). Takto sa obhajoval jeden z kandidátov na člena Správnej rady ÚPN Roman Lebeda (nominant Smeru-SD) na dnešnom rokovaní ľudskoprávneho parlamentného výboru.

Jeho členovia sa dnes zišli iba pre návrh na voľbu členov správnej rady. V prípade Lebedu sa totiž objavili informácie, na základe ktorých poslankyňa Lucia Nicholsonová (SaS) namietala v pléne jeho kandidatúru. Šéf klubu KDH Pavol Hrušovský v tejto súvislosti žiadal opätovné prerokovanie návrhu na voľbu, a teda zvolanie výboru, ku ktorému došlo dnes. Vyjadriť sa prišiel aj Lebeda.

Nicholsonová ešte minulý týždeň plénum informovala, že Smer-SD navrhuje za člena Správnej rady ÚPN 29-ročného Romana Lebedu, ktorý v minulosti pôsobil ako odborný garant v gemerskom sociálnom podniku. Asistent poslanca Andreja Kolesíka (Smer-SD) podľa jej slov pôsobil v sociálnom podniku, ktorý už asi pol roka vyšetruje polícia pre trestný čin poškodzovania záujmov európskych spoločenstiev. Vzniknúť pritom mala škoda približne 1,9 milióna eur. Ďalší opoziční poslanci namietali aj to, že 29-ročný mladý muž sa nehodí do funkcie ÚPN.

Námietku ohľadom veku vzniesli aj dnes členovia výboru. "Keď sú kandidáti takí mladí ako vy, určite nemajú také skúsenosti ako my, čo sme tu dlhšie," obrátil sa na Lebedu šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Pýtal sa ho okrem iného, či vie, ako kedysi postupovala komunistická strana, či si pamätá, že ak na prijímacích pohovoroch študent priznal, že je veriaci, nešiel na vysokú školu, ale do pracovného tábora... Lebeda sa bránil odvolávaním sa na svojho strýka, ktorý bol v čase komunistického režimu uväznený.

Poslancom zároveň vysvetľoval, že v gemerskom sociálnom podniku pôsobil ako externý hlavný garant pre vzdelávanie. "Nemal som žiadny vplyv na ekonomiku, na hospodárenie podniku," vyhlásil. Na poslancov sa snažil zapôsobiť aj tým, že kauza gemerského podniku ho už "stála veľa nervov" a ublížila aj jeho rodine. "Necítim sa byť vinný," zdôraznil s tým, že nikdy sa o neho polícia ani v tejto súvislosti nezaujímala. "Nikdy som nebol predvolaný," doplnil. Výbor ukončil rokovanie dohodou, že voľba členov Správnej rady ÚPN sa presunie na júlovú schôdzu a ešte pred ňou sa na výbor príde predstaviť každý kandidát.