Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Analytici priblížili, že na Slovensku pomáhajú so skoršou diagnostikou ochorenia preventívna mamografia aj mamografický skríning. Upozornili však, že účasť na skríningu je na Slovensku veľmi nízka.

Bratislava 28. marca (TASR) - Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien. Upozornila na to štúdia Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Ministerstva zdravotníctva SR. Analytici preto odporúčajú zvýšiť dostupnosť onkologických kontrol a znížiť dolnú vekovú hranicu mamografického vyšetrenia na 45 rokov.

"Na Slovensku ročne diagnostikujeme okolo 3200 nových prípadov karcinómu prsníka, do roku 2030 sa predpokladá ešte nárast zhubných nádorov prsníka v priemere o desať percent," uviedla vedúca výskumno-analytického tímu IZA Veronika Rybanská počas diskusie Vizionári s tým, že pri včasnej diagnostike možno karcinóm prsníka vyliečiť úplne.

Analytici priblížili, že na Slovensku pomáhajú so skoršou diagnostikou ochorenia preventívna mamografia aj mamografický skríning. Upozornili však, že účasť na skríningu je na Slovensku veľmi nízka.

Dôležité je preto podľa nich zvýšenie dostupnosti skríningových vyšetrení na Slovensku v rámci preverených skríningových mamografických pracovísk. Skríningové programy je tiež podľa nich potrebné na Slovensku zjednotiť a ich význam zrozumiteľne komunikovať smerom na verejnosť. Z dlhodobého hľadiska tiež považujú za potrebné vytvorenie Národného onkologického skríningového centra s dostatočnými riadiacimi kompetenciami a financovaním.

Analytici tiež podotkli, že výskyt karcinómu prsníka stúpa najmä vo vekovej skupine medzi 30. a 50. rokom života žien, pričom v porovnaní so staršími ženami majú ženy mladšie ako 45 rokov agresívnejšie a väčšie nádory, často aj s metastázami do lymfatických uzlín. Analytici inštitútu preto odporúčajú dolnú vekovú hranicu mamografie znížiť z aktuálnych 50 na 45 rokov a hornú posunúť na 70 rokov.

Problematikou zlepšenia cesty pacientky k včasnej diagnostike a liečbe sa zaoberá aj pracovná skupina. Deklarovali to predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Vladimír Baláž (Smer-SD) a prednosta II. Onkologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného onkologického ústavu v Bratislave Michal Mego. Priblížili, že spolu s onkológmi a Ministerstvom zdravotníctva SR spoločne hľadajú riešenia.