Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Karty sú rozdané, povedal Ján Figeľ na margo vládneho programu

Ján Figeľ na ilustračnej foto Foto: TASR/Martin Baumann

Podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon je nesmierne zvedavý, ako vláda naplní ciele, ktoré si vo vládnom programe stanovila.

Bratislava 15. mája (TASR) - Karty sú rozdané, povedal predseda KDH Ján Figeľ po tom, ako parlament schválil Programové vyhlásenie vlády a vyslovil jej tak dôveru. Zároveň uviedol, že KDH mieni byť konštruktívna a dôsledná opozícia kabinetu Roberta Fica (Smer-SD).

Podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon je nesmierne zvedavý, ako vláda naplní ciele, ktoré si vo vládnom programe stanovila. Ficov kabinet označil za samovládu, ktorá nech prijme akékoľvek opatrenie, nebude sa môcť na nikoho vyhovárať, keďže nemá žiadneho koaličného partnera. Podľa Simona sa ukáže pravá tvár Smeru-SD.

Schválenie vládneho programu komentoval podpredseda Mostu-Híd slovami, že sa nič závratné nestalo. Poukázal na to, že za dokument hlasovala aj opozičná poslankyňa Mária Ritomská z OĽaNO. "Myslím si, že zlyhalo technické zariadenie. Bola som proti, neviem, ako sa to mohlo stať," povedala po hlasovaní Ritomská, ktorá sa to chystá vysvetliť aj v pléne.

Ficov kabinet si dnes podľa očakávania splnil ústavnú podmienku, keď na pôde Národnej rady SR získal dôveru poslancov. Môže sa tak plnohodnotne pustiť do práce. Za Programové vyhlásenie vlády, a teda aj za dôveru kabinetu, hlasovalo 82 členov snemovne zo 145 prítomných. Potrebných bolo minimálne 76 hlasov.

Za vládny program zahlasovali všetci prítomní poslanci vládneho Smeru-SD, okrem Viliama Holevu, ktorý nehlasoval. Neskôr sa vyjadril, že mu zlyhalo hlasovacie zariadenie. Štefan Hreha (Smer-SD) v rokovacej sále chýbal. Vládny program podporila aj Mária Ritomská (OĽaNO), bola tak jedinou z opozície, ktorá sa vyjadrila kladne. Zvyšok opozície hlasoval buď proti, alebo sa poslanci zdržali.

Ficov kabinet si pre výkon svojho štvorročného mandátu stanovil desať kľúčových úloh. Prvou je zmiernením dosahov krízy posilniť istoty ľudí, nasleduje konsolidácia verejných financií tak, aby deficit verejných financií bol v roku 2013 pod troma percentami HDP. V prioritách sú aj podpora hospodárskeho rastu a cenovej stability, zníženie vysokej nezamestnanosti mladých ľudí a systematické riešenie problému dlhodobej, najmä regionálnej nezamestnanosti, zvýšenie vymožiteľnosti práva a systematická likvidácia korupcie na všetkých stupňoch spoločnosti i konsolidácia verejného zdravotníctva s dôrazom na jeho finančnú stabilizáciu.

Vláda do prioritných úloh zaradila aj posilnenie spoluzodpovednosti za plnenie strategických cieľov EÚ a zároveň presadzovanie oprávnených záujmov SR v únii, efektívne využitie prostriedkov z fondov EÚ na modernizáciu a rozvoj štátu a spoločnosti, posilnenie hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti spoločnosti, založenie dlhodobých tendencií pre hospodársky, sociálny, environmentálny a vedecko-technický rozvoj Slovenska a pre zlepšenie kvality života. Kabinet chce byť vládou otvorenou všetkým vrstvám slovenskej spoločnosti aj prostredníctvom vytvorenej Rady solidarity a rozvoja za účasti partnerov sociálneho dialógu.