Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

KDH a KÚ odsúdili považovať právo na potrat za základné ľudské právo

Na snímke predseda KDH Milan Majerský na tlačovej konferencii po zasadnutí celoslovenskej rady KDH vo Zvolene 17. februára 2024. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Hnutie KDH vyzýva vládu SR odmietnuť začlenenie tzv. "práva na potrat" do Charty základných práv EÚ. Zdôraznilo, že ide o pošliapanie ľudskej dôstojnosti a základného ľudského práva na život.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 11. apríla (TASR) - Hnutie KDH vyzýva vládu SR odmietnuť začlenenie tzv. "práva na potrat" do Charty základných práv EÚ. Zdôraznilo, že ide o pošliapanie ľudskej dôstojnosti a základného ľudského práva na život. Rovnako je podľa neho hrubým zásahom do výlučných právomocí členských štátov. Aj pre stranu Kresťanská únia (KÚ) je uznesenie zvrátené a neprípustné.

"KDH vždy stálo na strane základnej hodnoty celej slobodnej civilizácie, ktorou je ochrana ľudského života. Sme zdesení, že dnes, keď Slovensko, ale aj celá EÚ čelí mimoriadnym výzvam, sledujeme nezmyselné útoky na túto najvyššiu hodnotu - hodnotu života a slobodu svedomia, myslenia a vierovyznania. Vyzývame vládu SR, aby toto bezprecedentné konanie jasne odsúdila," uviedol predseda KDH Milan Majerský.

KÚ upozornila, že je proti základným etickým i morálnym princípom bezprecedentne presadzovať "právo na potrat" a dusiť tak právo na život, ktoré je základným ľudským právom. Právom, bez ktorého podľa strany neexistujú žiadne iné.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Bruseli prijali uznesenie, ktorým chcú zakotviť právo na umelé prerušenie tehotenstva do Charty základných práv EÚ.