Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

KDH: ÚVO je najslabším článkom pri znižovaní korupcie na Slovensku

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Korupciu pri štátnych zákazkách potvrdili aj samotní podnikatelia v poslednom prieskume Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS).

Bratislava 23. septembra (TASR) - Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zostáva po dlhodobom ovládaní nominantmi vládneho Smeru-SD najslabším článkom v znižovaní korupcie na Slovensku.

"Obávame sa, či to nie je zámer vládnej strany na zakrytie svojich netransparentných obchodov," konštatoval pre TASR podpredseda KDH pre verejné financie Miloš Moravčík.

Upozornil, že vláda napriek deklarovanej snahe znižovať korupciu robí pravý opak. Pripravuje totiž zmeny systému verejného obstarávania, ktoré majú podľa Moravčíka korupciu zvýšiť. "Ak presadí do praxe strategické zákazky bez poctivej súťaže, tak pri jednej zákazke vo výške 10 miliónov eur budú úplatky dosahovať 2 až 5 miliónov eur," vysvetlil.

Korupciu pri štátnych zákazkách potvrdili aj samotní podnikatelia v poslednom prieskume Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS). Z neho vyplýva, že úplatky v priemere dosahujú 10 až 20 % z ceny zákazky. Najčastejšie sa týkajú strategických zákaziek, ktoré majú prejsť zmenou spôsobu verejného obstarávania.