Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

KDH podporí novelu zákona o ochrane prírody, ak sa návrh nezmení

Na archívnej snímke Marián Čaučík. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Hnutie predstavilo svoju novelu, ktorú si podľa jeho slov osvojilo ministerstvo životného prostredia.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 25. apríla (TASR) - Opozičné KDH odmieta, že by sa po prijatí vládnej novely zákona o ochrane prírody a krajiny mohli účelovo vyhlasovať mimoriadne situácie na bezdôvodné strieľanie vzácnych živočíchov, ako je rys ostrovid, šakal, prípadne vlk. Zdôraznil to poslanec Národnej rady (NR) SR Marián Čaučík (KDH). Hnutie predstavilo svoju novelu, ktorú si podľa jeho slov osvojilo ministerstvo životného prostredia.

Čaučík pre TASR potvrdil, že poslanci KDH vládnu novelu podporia, pokiaľ sa návrh zásadne nezmení. Dodal, že minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) prišiel pôvodne s ústavným zákonom, ktorý KDH nepodporovalo. Preto mu ponúkli svoje riešenie, ktoré si vláda osvojila.

"Odmietame, že by sme mali v pláne umožniť strieľať chránené živočíchy," uviedol Čaučík. Ozrejmil, že KDH pôvodne predstavilo svoj návrh. Vylúčil, že by sa na základe vládnej novely mohli účelovo vyhlasovať mimoriadne situácie s cieľom strieľať veľmi vzácne živočíchy. "Toto nie je pravda. Ak by niečomu takému došlo, išlo by o vážne zneužitie práva hraničiace s protiprávnou činnosťou," skonštatoval. Zdôraznil, že aby sa mohla vyhlásiť mimoriadna situácia a v rámci nej zastreliť chránené druhy veľkej šelmy, musia byť splnené dve podmienky. "Musí byť ohrozené zdravie obyvateľstva alebo musia byť spôsobené veľké hospodárske škody," uviedol.

Každý súhlas na odstrel, ktorý by vydalo ministerstvo životného prostredia, bude navyše preskúmateľný súdom. "Teda v žiadnom prípade nebude môcť beztrestne dochádzať k strieľaniu chránených druhov, napríklad rysov, len z dôvodu ojedinelého usmrtenia vysokej zveri takouto šelmou," doplnil.

Parlament začal vo štvrtok rokovať o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele zákona o ochrane prírody a krajiny z dielne envirezortu. Návrh hovorí o tom, že pre výskyt medveďa hnedého by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia ako pri zemetrasení či teroristickom útoku.