Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kiska v Ríme: EÚ je riešením pre každý problém

Na snímke vľavo prezident SR Andrej Kiska a vpravo taliansky prezident Sergio Mattarella počas ich stretnutia 13. decembra 2018 v Ríme. Foto: TASR - Martin Baumann

Kiska vyhlásil, že veľké problémy možno zvládnuť iba spoločne. To sa podľa neho týka migrácie, terorizmu, klimatických zmien, ale aj hospodárskeho rastu.

Rím 13. decembra (TASR) – Euroskepticizmus, budúcoročné voľby do Európskeho parlamentu, migrácia, ale aj historické vzťahy SR a Talianska boli predmetom štvrtkového rokovania slovenského prezidenta Andreja Kisku s jeho talianskym kolegom Sergiom Mattarellom v Ríme.

"Diskutovali sme, čo môžeme spraviť pre to, aby sme náš tak úžasný projekt Európskej únie mohli ešte posilniť," povedal Kiska. Skonštatoval, že s Matttarellom, s ktorým sa stretol už tretí raz, majú blízke názory vo viacerých otázkach.

"Zhodli sme sa, že sú to práve mladí ľudia, ktorí sú najväčšími advokátmi Európskej únie, ale s ktorými nám treba aj najviac rozprávať," informoval slovenský prezident a poukázal pri tom napríklad na možnosti štúdia pre mladých ľudí v iných krajinách EÚ.

"Európska únia určite nie je problém – EÚ je práveže riešením pre každý jeden problém," vyhlásil a dodal, že veľké problémy možno zvládnuť iba spoločne. To sa podľa neho týka migrácie, terorizmu, klimatických zmien, ale aj hospodárskeho rastu.

Podľa Kiskových slov s Mattarellom hovorili aj o tom, "čo spraviť s extrémistickými stranami" a akú rétoriku v komunikácii s verejnosťou v tejto súvislosti používať. "Sú strany, ktoré by nás najradšej dostali z EÚ a nanovo postavili ploty a colnice," povedal.

Vzťahy SR a Talianska označil Kiska za výborné, pričom spomenul rastúci vzájomný obchod a nedávnu návštevu premiéra Petra Pellegriniho v Ríme. Ako ďalej poukázal, na Slovensku investovalo viac než 500 talianskych firiem a vďaka tomu vzniklo viac ako 40.000 pracovných miest.

Najvyšší slovenský predstaviteľ okrem toho pripomenul, že pred sto rokmi v Ríme prevzal Milan Rastislav Štefánik od vtedajšieho premiéra Vittoria Emanuella Orlanda vlajku pre československé légie.

"Taliansko ako prvá krajina uznala Československo," zdôraznil v tejto súvislosti Kiska.



osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec