Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: Kiska vymenuje troch sudcov Ústavného súdu SR. Tu sú ich mená

Na snímke prezident SR Andrej Kiska počas vyhlásenia k rozhodnutiu senátu Ústavného súdu SR 12. decembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezident SR sa rozhodol ukončiť tri roky trvajúci spor s Národnou radou SR, ktorá kandidátov navrhla.

Bratislava 12. decembra (Teraz.sk/TASR) - Prezident SR Andrej Kiska vymenuje vo štvrtok (14.12.) za ústavných sudcov Mojmíra Mamojku, Janu Laššákovú a Miroslava Ďuriša. Vyhlásil v utorok v Prezidentskom paláci v reakcii na rozhodnutie senátu Ústavného súdu (ÚS) SR.

Kiska sa rozhodol ukončiť tri roky trvajúci spor s Národnou radou SR, ktorá kandidátov navrhla. Nešlo podľa jeho slov o kompetenčný spor, ale o spor o to, aké poslanie má Ústavný súd vôbec plniť. Vyhlásil, že odmieta vykonať najnovší nález prvého senátu ÚS zo 6. decembra, ktorý hlave štátu prikázal vymenovať troch ústavných sudcov z celkom siedmich zvolených kandidátov. Spor sa napriek tomu rozhodol ukončiť uplatnením svojej výlučnej právomoci.

Nález senátu pod vedením Petra Brňáka podrobil Kiska kritike, pričom sa domnieva, že vstúpi do dejín ústavnoprávnej praxe ako jedno z najhorších rozhodnutí. „Nález o porušení práv kandidátov na sudcov Ústavného súdu je svojvoľný, plný formálnych a vecných chýb. Je prejavom hlbokého pohŕdania Ústavou SR, ignorovania predchádzajúcich rozhodnutí Ústavného súdu jeho vlastnými sudcami a príkladom nerešpektovania základnej deľby moci v právnom štáte,“ povedal.

Odôvodnenie odporuje podľa hlavy štátu výroku, senát rozhodol nad rámec svojich právomocí o jednotlivcoch, ktorí neboli účastníkmi sporu a preskúmaval rozhodnutia prezidenta, ktoré neboli predmetom konania. „Jedna chyba za druhou,“ kritizoval Kiska. Vymenovať Mamojku, Laššákovú a Ďuriša sa rozhodol, pretože z jeho pohľadu by ďalšie pokračovanie sporu právnou cestou neviedlo „k ničomu dobrému“.



„Zrejme by sa kopili ďalšie ignorantské rozhodnutia Ústavného súdu so závažnými dôsledkami presahujúcimi problém menovania ústavných sudcov. Smerovalo by to už len k rozvratu ústavných princípov nášho štátu, k rozbitiu zvyškov aj tak nízkej dôvery ľudí v ústavné inštitúcie na Slovensku. Nech som hocijako silno presvedčený, že pravda je na mojej strane, ako prezident nemôžem rozvrat ústavnosti pripustiť,“ vyhlásil Kiska, ktorý je presvedčený, že väčšina súčasných ústavných sudcov otvorene ignoruje základné princípy právneho štátu.

Prezident zdôraznil, že spor sa záväzne nevyriešil, až kým parlament ústavnou zmenou vec nevyjasní, alebo Ústavný súd všeobecne záväzným výkladom ústavy neodstráni rozpory medzi vlastnými rozhodnutiami. Pred poslancami parlamentu podľa Kisku stojí aj zodpovednosť za riešenie problému kvality sudkýň a sudcov Ústavného sudu. „Očakávam, že sa pominú skutočné aj vymyslené dôvody pre nečinnosť parlamentu. Vláda sa nemôže tváriť, že niečo bráni predložiť návrh na zmenu ústavy, ktorý sprísni kritériá na výber kandidátov,“ zdôraznil Kiska.

Podľa prezidenta je preto načase, aby vláda splnila sľub, ku ktorému sa zaviazala v programovom vyhlásení vlády. Pripomenul, že parlamentu neostáva veľa času na schválenie potrebných zmien, nakoľko sa blíži výmena takmer celého pléna Ústavného súdu. Kiska očakáva, že bude môcť vymenovať vysoko odborne zdatných a morálne spôsobilých ľudí. "Že to budú sudkyne a sudcovia, ktorí svojím profesionálnym, nestranným a nezávislým rozhodovaním zastavia úpadok inštitúcie zodpovednej za ochranu základných práv a slobôd ľudí na Slovensku. A vrátia Ústavnému súdu dôveru širokej aj odbornej verejnosti,“ doplnil.