Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Václav Klaus udelí Rad Bieleho leva Ivanovi Gašparovičovi

Václav Klaus a Ivan Gašparovič (vpravo) Foto: TASR/Michal Svítok

Rad Bieleho leva, ktorý sa pôvodne od roku 1992 udeľoval za mimoriadne zásluhy o niekdajšie Československo, je od roku 1994 najvyšším štátnym vyznamenaním ČR.

Bratislava/Praha 1. marca (TASR) - Prezident ČR Václav Klaus, ktorý v uplynulých dňoch absolvoval na Slovensku svoju poslednú oficiálnu návštevu pred ukončením druhého volebného obdobia, udelí slovenskému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi najvyššie české štátne vyznamenanie - Rad Bieleho leva.

Zatiaľ nie je jasné, či ocenenie odovzdá slovenskému prezidentovi mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec ČR na Slovensku, alebo či sa obaja prezidenti v krátkom čase stretnú ešte raz.

Vláda ČR na stredajšom (27. februára) zasadaní v Prahe prerokovala návrh hlavy štátu na udelenie štátneho vyznamenania prezidentovi SR a podporila ho, potvrdil dnes pre české médiá hovorca Pražského hradu Radim Ochvat.

Rad Bieleho leva, ktorý sa pôvodne od roku 1992 udeľoval za mimoriadne zásluhy o niekdajšie Československo, je od roku 1994 najvyšším štátnym vyznamenaním ČR. Má občiansky i vojenský variant.

Podľa oficiálne nepotvrdených informácií spravodajskej televízie ČT24 by Ivan Gašparovič mal odchádzajúcemu českému prezidentovi udeliť najvyššie slovenské štátne vyznamenanie.

Gašparovič svojmu českému partnerovi Klausovi udelil Rad Bieleho dvojkríža

Prezident SR Ivan Gašparovič udelil k dnešnému dňu odchádzajúcej českej hlave štátu Václavovi Klausovi Rad Bieleho dvojkríža I. triedy. TASR to potvrdil jeho hovorca Marek Trubač. "O forme a mieste odovzdania vyznamenania komunikujeme s českou stranou," dodal.

Ide o najvyššie štátne vyznamenanie pre občanov zo zahraničia. Udeľuje sa za mimoriadne zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov medzi tým štátom, ktorého sú občanmi a SR, o posilnenie postavenia Slovenska v medzinárodných vzťahoch, naplnenie zahraničnopolitických priorít SR. Prípadne, ak sa mimoriadnym spôsobom inak zaslúžili o Slovensko alebo za mimoriadne šírenie jeho dobrého mena v zahraničí.

Gašparovič ho za svojho pôsobenia vo funkcii udelil dánskej kráľovnej Margaréte II., dánskemu princovi Henrikovi, prezidentovi Malty Georgeovi Abelovi, nórskemu kráľovi Haraldovi V., vtedajšiemu generálnemu tajomníkovi NATO Jaapovi de Hoop Schefferovi, anglickej kráľovnej Alžbete II., španielskej kráľovnej Sofie, holandskej kráľovnej Beatrix, prezidentovi Talianska Giorgiovi Napolitanovi, prezidentovi Kazašskej republiky Nursultanovi Nazarbajevovi. V roku 2007 ju dostal najvyšší predstaviteľ Cypru Tassos Papadopoulos a v roku 2009 poľská hlava štátu Lech Kaczynsky.