Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kočner už nie je v leopoldovskej väznici, presunuli ho inde

Na snímke podnikateľ Marián Kočner. Foto: TASR - Jakub Kotian

V utorok 10. septembra senát Špecializovaného trestného súdu zamietol návrh, aby Mariana K. premiestnili z Ústavu na výkon väzby (ÚVV) Leopoldov do ÚVV Bratislava.

Bratislava 11. septembra (Teraz.sk/TASR) - Obžalovaného a obvineného Mariana K. premiestnili z Ústavu na výkon väzby (ÚVV) v Leopoldove do ÚVV v Nitre. TASR o tom v stredu informoval jeho obhajca Marek Para, s tým že k premiestneniu malo dôjsť v utorok (10. 9.) vo večerných hodinách a on sa to dozvedel približne pred hodinou.

"Stále trváme na našom stanovisku a názore, že pokiaľ bude môj klient vo väzbe v Leopoldove, tak by mali prebiehať hlavné pojednávania v ÚVV Leopoldov. Alebo zastávame naďalej náš návrh, že by z ekonomických dôvodov mal byť Marian K. premiestnený do ÚVV v Bratislave, kde s ním aktuálne prebiehajú pojednávania," zdôraznil ďalej Para, ktorý je práve na ceste za svojím klientom.

O premiestnení Mariana K. z Leopoldova do Nitry nerozhodol predseda senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ale orgány činné v trestnom konaní. TASR o tom informovala Kancelária predsedu ŠTS.

"Môžeme potvrdiť, že vami uvádzaný obvinený bol premiestnený do ústavu Nitra. Bližšie podrobnosti a dôvody o jeho premiestňovaní nebudeme uvádzať. Zároveň pripomíname, že k témam zaobchádzania s obvineným a jeho premiestňovaním sme médiám poskytli v uplynulých týždňoch všetky relevantné informácie, ktorých zverejnenie bolo možné a sú dostupné vo viacerých agentúrnych správach a na našej webovej stránke. Preto sa k uvedenej problematike viac Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) vyjadrovať nebude," uviedlo vo svojom stanovisku Generálne riaditeľstvo ZVJS.

Na snímke Marian K.
Foto: TASR Michal Svítok


O premiestnení Mariana K. z väzby v Leopoldove do Nitry rozhodol prokurátor ÚŠP


O premiestnení obžalovaného a obvineného Mariana K. z Ústavu na výkon väzby (ÚVV) v Leopoldove do ÚVV v Nitre rozhodol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

"To z dôvodu vykonávania vyšetrovacích úkonov v inej trestnej veci, ktorú nebudeme špecifikovať," uviedla pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. K premiestneniu malo dôjsť v utorok (10. 9.) vo večerných hodinách. Prezídium Policajného zboru sa k premiestneniu vyjadrovať nebude a odkázalo na Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), keďže to zabezpečovalo prevoz osoby.


Senát Špecializovaného trestného súdu rozhodol v utorok záporne o návrhu obhajcu Paru, ktorý chcel, aby bol Marian K. premiestnený z ÚVV Leopoldov do ÚVV Bratislava. Taktiež zamietol doplňujúci návrh presunúť pojednávania do ÚVV Leopoldov. Senát taktiež zamietol návrh o tom, aby mohli zástupcovia strán informovať verejnosť o tých častiach svedectva exsiskára Petra Tótha, ktoré sa týkajú samotných zmeniek. Pojednávanie vo veciach falšovania zmeniek TV Markíza bude pokračovať v októbri v ÚVV Bratislava.

Na snímke Marian K. (uprostred), jeho advokát Michal Mandzák (vľavo) a advokát bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla R. Marek Para (vpravo) počas hlavného pojednávania v kauze falšovania zmeniek TV Markíza, v Ústave na výkon väzby a Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave, 9. septembra 2019
Foto: TASR - Michal Svítok


Na budúci týždeň je na piatok (20. 9.) pred Okresným súdom Bratislava II naplánované pojednávanie s bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom R. a spol. v prípade prípravy vraždy jeho bývalej spoločníčky Silvii Volzovej. Spoluobžalovaní sú v tomto prípade veľké postavy slovenského podsvetia. V tejto kauze figuruje Marian K. ako svedok. Aj toto pojednávanie je naplánované v ÚVV a ÚVTOS v Bratislave.

Od vzatia do väzby koncom júna minulého roka Marian K. bol umiestnený najprv v ÚVV Bratislava, potom v Leopoldove, následne v Banskej Bystrici, potom opätovne v Leopoldove, a teraz v Nitre.