Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KOMENTÁR JURAJA HRABKA: Nová vláda

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Publicista Juraj Hrabko komentuje politickú situáciu.

Bratislava 15. marca (Teraz.sk) - Slovensko bude mať novú vládu starej koalície. Znie to čudne, ale je to tak, fakty jednoducho nepustia. Základným je, že hoci stará koalícia v spravovaní vecí verejných zlyhala - dôkazom je demisia vlády – aj napriek tomu stavia vládu novú.

A za veľmi zvláštnych, v demokracii až takpovediac viacerých neštandardných okolností. Odchádzajúci premiér Robert Fico totiž oznámil, že jeho vláda podá demisiu iba vtedy, keď prezident Andrej Kiska splní jeho tri podmienky: pán prezident bude rešpektovať a garantovať výsledky demokratických parlamentných volieb z roku 2016, na základe ktorých vznikla súčasná vládna koalícia. Pán prezident bude rešpektovať a garantovať v súčasnosti platnú koaličnú zmluvu. Pán prezident bude rešpektovať a garantovať, že na základe tejto platnej koaličnej zmluvy navrhuje predsedu vlády strana Smer-SD.

Pán prezident všetky tri uvedené podmienky premiéra Roberta Fica rešpektoval a garantoval. Veľmi rýchlo a bez akýchkoľvek vlastných podmienok. Napríklad, že podľa Ústavy rozhoduje o demisii vlády výlučne sám a nie je pritom viazaný okrem nej nikým a ničím. Na druhý deň sa síce voči nim vraj ohradil, ale to už bolo všetko z jeho strany rešpektované a garantované.

Zvláštnou okolnosťou možno nazvať aj donášku podpisov o dôvere 79. poslancov k novej, ešte neexistujúcej vláde. Ani také niečo sa ešte na Slovensku nestalo alebo to aspoň nie je verejne známe. Pán prezident uveril tomuto bianco šeku, na čo má, samozrejme, právo. Hoci podľa Ústavy dávajú a vyslovujú poslanci dôveru vláde na základe jej Programového vyhlásenia, ktoré, prirodzene, nová vláda ešte do parlamentu nemohla dodať.

Samozrejme, toto všetko a mnoho iného tak pán prezident, ako aj politici starej vládnej koalície veľmi dobre vedia. Zrýchlené konanie je zrejme dané tým, že časť ľudí na námestiach po celom Slovensku aj v zahraničí po vražde Jána Kuciaka a jeho partnerky chceli a chcú iné ako časť politikov a prezident.