Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Komisia Súdnej rady si pozve sudcov, ktorým mali byť zaistené telefóny

Ilustračné foto. Foto: TASR

Z údajnej komunikácie medzi Marianom K. a Monikou Jankovskou, ktorú opisuje Denník N, vyplýva, že mali spoločne ovplyvňovať sudcov, ktorí rozhodovali v kauzách zmeniek TV Markíza.

Bratislava 9. októbra (TASR) – Päťčlenná komisia zriadená z členov Súdnej rady pozve na pondelkové (14. 10.) neverejné zasadnutie sudcov, ktorým mali byť odobraté telefóny Národnou kriminálnou agentúrou (NAKA) koncom augusta. Ich účasť nie je povinná. Na tlačovej konferencii o tom informovali predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková a predsedníčka novozriadenej komisie a sudkyňa Marcela Kosová.

Komisia sa podľa Kosovej jednomyseľne zhodla na tom, že umožní účasť piatim dotknutým sudcom. „K tým menám sme dospeli na základe podnetu predsedu Krajského súdu v Bratislave, kde sú spomínané tri mená, a jednak na základe oficiálnych vyjadrení ministra spravodlivosti, ktorý hovoril o ďalších dvoch menách,“ dodala. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) v pondelok (7. 10.) uviedol, že podal podnet na disciplinárne stíhanie sudkyne a bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti za Smer-SD Moniky Jankovskej a sudkyne Okresného súdu Bratislava V Zuzany Maruniakovej, ktorá rozhodovala v civilnom procese o zmenkách televízie Markíza.

V otázke prípadného pozastavenia funkcie sudcom uviedla Kosová, že sa tým komisia zatiaľ nezaoberala, keďže to podľa jej slov nie je v jej kompetencii.

Účasť na pondelkovom zasadnutí je podľa Kosovej dobrovoľná s tým, že bude sudcom umožnené, aby sa k medializovaným informáciám vyjadrili, rovnako ako k listu predsedu Krajského súdu v Bratislave Ľuboša Sádovského, ktorý NAKA kritizoval za spôsob, akým mala sudcom telefóny odobrať. Sudcovia budú môcť takisto komisii predložiť prípadné podklady, na základe ktorých boli s nimi úkony vykonávané.

Komisia bude taktiež opakovane žiadať prokuratúru o to, aby jej poskytla uznesenie o začatí trestného stíhania vo veci. V prípade, že jej to prokuratúra neumožní, ako už raz urobila, bude komisia žiadať o nahliadnutie do spisu.

Národná kriminálna agentúra koncom augusta zaistila viacero mobilných telefónov bratislavských sudcov v súvislosti s vyšetrovaním trestných činov prijímania úplatku, zneužívania právomoci verejného činiteľa, zasahovania do nezávislosti súdu a podplácania.

Z údajnej komunikácie medzi Marianom K. a Monikou Jankovskou, ktorú opisuje Denník N, vyplýva, že mali spoločne ovplyvňovať sudcov, ktorí rozhodovali v kauzách zmeniek TV Markíza, kým boli iba civilným sporom. Civilné konanie o zmenkách bolo prerušené po tom, ako boli Marian K. a Pavol R. obžalovaní z ich falšovania a marenia spravodlivosti.