Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Komisie začínajú sčítavať hlasy, v niektorých miestnostiach ešte volia

Na snímke prví voliči vo volebnej miestnosti v Gymnáziu Park mládeže v Košiciach počas predčasných parlamentných volieb na Slovensku v sobotu 30. septembra 2023. Foto: TASR František Iván

Slováci si volili nové zloženie Národnej rady SR v sobotu od 7.00 h. O ich priazeň sa uchádzalo 25 politických subjektov.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Väčšina volebných miestností na Slovensku sa zatvorila, komisie začínajú sčítavať hlasy. Keďže v niektorých okrskoch sa hlasovanie predlžuje, do 22.45 h platí stále volebné moratórium a prvé výsledky sa zverejnia až po tomto čase.

Dlhšie hlasujú v jednom z volebných okrskov na Základnej škole Gessayova 2 v bratislavskej Petržalke. Jeden z členov komisie mal totiž zdravotné problémy a museli zasahovať aj záchranári. Hlasovanie sa predĺžilo aj vo volebnej miestnosti v považskobystrickej mestskej časti Považské Podhradie, kde zomrel po kolapse 78-ročný volič.

Voliť mohli aj Slováci žijúci v zahraničí. O voľbu poštou požiadalo spolu 72.993 ľudí, hlasovalo 58.779 voličov. Okrskové volebné komisie na voľbu poštou začali sčítavať doručené hlasy zo zahraničia v sobotu od 18.00 h. Hlasovali aj ľudia v nemocniciach či väzniciach.

Slováci si volili nové zloženie Národnej rady SR v sobotu od 7.00 h. O ich priazeň sa uchádzalo 25 politických subjektov. Hlasovať mohli voliči v 5996 volebných miestnostiach. Právo voliť malo viac ako 4,3 milióna občanov SR. Išlo o deviate voľby v ére samostatného Slovenska.

Na pokojný priebeh volieb dozeralo vyše 6000 policajtov aj Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Priebeh bol podľa nich pokojný, bez väčších komplikácií. Polícia aj štátna komisia riešila viacero podnetov. Z viacerých obcí hlásia vysokú volebnú účasť.

Priebežné neoficiálne výsledky bude možné po skončení moratória sledovať na weboch www.volbysr.sk aj na webe www.teraz.sk. Oficiálne výsledky budú známe až po tom, ako ich odobrí štátna volebná komisia. Oznámiť by ich mala v nedeľu 1. októbra.