Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Korčok: EÚ musí uchopiť svoj osud do vlastných rúk

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Korčok spoločne s českým partnerom Alešom Chmelařom na konferencii s názvom Prague European Summit 2018 diskutovali o tom, kde sa v súčasnosti EÚ nachádza.

Praha 20. júna (TASR) - Európska únia musí uchopiť svoj osud do vlastných rúk a pohnúť sa vpred, dôvod na defenzívnu a porazeneckú náladu neexistuje. Na medzinárodnej konferencii o budúcnosti EÚ v Prahe to v stredu uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Ivan Korčok.

TASR o tom informoval tlačový odbor MZVaEZ SR.

Korčok spoločne s českým partnerom Alešom Chmelařom na konferencii s názvom Prague European Summit 2018 diskutovali o tom, kde sa v súčasnosti EÚ nachádza, aký pokrok dosiahla od Bratislavského summitu v septembri 2016 a kde by mala byť o päť rokov.

"Bratislavský summit nebol len o strávení šoku z výsledku referenda vo Veľkej Británii, ale priniesol aj silný odkaz o jednote EÚ 27 a odhodlaní prinášať hmatateľné výsledky pre občanov," uviedol Korčok.

Dodal tiež, že Bratislavská deklarácia a Bratislavská cestovná mapa určili smerovanie konkrétnych krokov v dôležitých oblastiach európskej integrácie, ako je napríklad hospodárska a menová únia, jednotný digitálny trh či bezpečnosť a obrana. "Stanovené ciele sa nám postupne darí plniť, ale čaká nás ešte veľa práce. Dosiahnutý pokrok budeme mať možnosť zhodnotiť budúci rok na summite v (rumunskom) Sibiu," skonštatoval zástupca slovenského rezortu diplomacie.

Obaja štátni tajomníci sa zhodli, že diskusiu o EÚ nemožno izolovať od globálneho diania, kde je momentálne jedinou istotou neistota ďalšieho vývoja. "EÚ je obklopená výzvami zo všetkých strán. Spôsob, ako sa s nimi vysporiada, vrátane brexitu a usporiadania vzťahov po odchode Spojeného kráľovstva z Únie, bude vo veľkej miere determinovať jej ďalšie smerovanie," uvádza MZVaEZ.

Zástupcovia SR i ČR taktiež vyzdvihli význam návratu nemecko-francúzskej spolupráce pre budúcnosť EÚ, ktorý podľa MZVaEZ predstavuje významný impulz pre pokrok v mnohých kľúčových oblastiach. "EÚ musí uchopiť svoj osud do vlastných rúk a musí sa pohnúť vpred. Zároveň je potrebné si uvedomiť, že nemáme dôvod na defenzívnu rétoriku a porazeneckú náladu. EÚ je úspešný a nenahraditeľný projekt," uviedol Korčok.