Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

KVOP: Verejný ochranca práv vybavil od nástupu do funkcie 350 podnetov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Vysoké číslo nevybavených podnetov z rokov 2019 až 2022 spôsobilo podľa Kancelárie verejného ochrancu práv aj obdobie, keď parlament nezvolil vereného ochrancu práv.

Bratislava 21. marca (TASR) - Verejný ochranca Róbert Dobrovodský práv vybavil od decembrového nástupu do funkcie 350 podnetov. Informoval o tom na utorkovej tlačovej konferencii v Kancelárii verejného ochrancu práv (KVOP).

Vysoké číslo nevybavených podnetov z rokov 2019 až 2022 spôsobilo podľa KVOP aj obdobie, keď parlament nezvolil vereného ochrancu práv. Dokopy ich v kancelárii prijali 620, momentálne sú za polovicou. "V tých 350 sú aj rozhodnutia o odložení podnetu, kde nemáme kompetenciu alebo kde nekonštatujeme porušenie," vysvetlil Dobrovodský. Od decembra pribudlo ďalších asi 300 podnetov.

Dobrovodský pripomenul, že zamestnanci KVOP pracovali počas neprítomnosti ombudsmana na podnetoch aj naďalej a po nástupe do funkcie mu predložili spracované podklady na prijatie rozhodnutí. Jeho prioritou bolo čo najskôr zanalyzovať a podpísať 50 prípadov, v ktorých zamestnanci KVOP konštatovali porušenie základných práv a slobôd. Okrem týchto prípadov zistil porušenie práv aj v ďalších 15 podnetoch.

Najdôležitejšie zistenia chce Dobrovodský predstaviť na aprílovej schôdzi parlamentu. Bude zhŕňať aj činnosť predchádzajúcej ombudsmanky Márie Patakyovej, ktorá odišla z KVOP koncom marca 2022.