Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Žitňanská: Väznica v R. Sobote je potrebná, existujúce sú preplnené

Na snímke generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milan Ivan a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská pri návšteve areálu Otvoreného oddelenia ZVJS Rimavská Sobota-Sabová, kde má stáť nová väznica, 11. januára 2018. Foto: TASR/Branislav Caban

Ministerka spravodlivosti SR dodala, že návrh na realizáciu tohto nového väzenského zariadenia predloží na schválenie vláde začiatkom aktuálneho roka.

Rimavská Sobota 11. januára (TASR) – Výstavba novej väznice v Rimavskej Sobote je potrebná pre dlhodobý trend naplnenosti až preplnenosti kapacít 18 existujúcich ústavov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Na dnešnom predstavení projektu výstavby väznice v Rimavskej Sobote to uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská s tým, že návrh na realizáciu tohto nového väzenského zariadenia predloží na schválenie vláde SR začiatkom aktuálneho roka.

"Prakticky všetky ústavy na Slovensku sú staré. Z tých 18 je 13 starších ako 30 rokov. Máme odsúdených, ktorí nie sú vo výkone trestu, máme odsúdených, ktorí si odpykávajú výkon trestu v zahraničí. To sú všetko kapacity, ktoré by sme potrebovali na to, aby sme mohli obslúžiť túto plnú škálu odsúdených," povedala ministerka a doplnila, že je to základný dôvod, pre ktorý potrebujú rozšíriť kapacitu väzníc na Slovensku.



Ako ďalší dôvod spomenula vytvorenie primeraných podmienok pre odsúdených. "Máme medzinárodné záväzky, ktoré nás tlačia aj do toho, aby kapacita ústavov bola budovaná tak, aby sme na jedného odsúdeného disponovali priestorom štyri metre štvorcové. Dnes sa hýbeme na úrovni 3,5 metra a pri nej sme na hranici kapacity existujúcich ústavov," vysvetlila Žitňanská.

Rimavskú Sobotu ako miesto vytvorenia novej väznice si ministerstvo podľa jej slov vybralo z dôvodu, že na juhu Banskobystrického kraja a v priľahlých oblastiach dnes takéto zariadenie chýba. "Zároveň náš rezort v Rimavskej Sobote - Sabovej disponuje potrebnými pozemkami a máme tam aj fungujúce otvorené oddelenie. Máme spracovaný projekt výstavby väznice, štúdiu uskutočniteľnosti a máme aj stanovisko ministerstva financií," zdôraznila ministerka.

Podľa slov generálneho riaditeľa ZVJS Milana Ivana je na Slovensku dlhodobo nepriaznivý vývoj počtu väznených osôb. Aktuálne je v ústavoch na výkon väzby a výkon odňatia slobody zhruba 10.200 osôb. "Ku koncu roka 2016 dosiahla obsadenosť 97,7 percenta pri započítaní ubytovacej plochy 3,5 metra štvorcového na jednu väznenú osobu," konkretizoval.

Plánovaná väznica v Rimavskej Sobote-Sabovej má mať podľa jeho slov kapacitu 832 odsúdených v minimálnom, strednom, ako aj v maximálnom stupni stráženia. V areáli väznice je plánovaná i výrobná hala, pričom podľa Ivana by mali byť vytvorené pracovné príležitosti pre 60 percent odsúdených, ktorí sú zaraditeľní do práce. Zachovaný má byť aj výkon trestu odňatia slobody v súčasnom otvorenom oddelení. Rezort spravodlivosti očakáva v novej väznici vytvorenie 298 pracovných miest príslušníkov ZVJS a 42 miest bežných zamestnancov.

Financovanie výstavby väznice má byť podľa ministerstva spravodlivosti realizované formou verejno-súkromného partnerstva (PPP), pričom investičné náklady sú odhadované na úrovni 58 miliónov eur. Doba výstavby je plánovaná na 18 až 24 mesiacov, pričom v prípade ideálnych podmienok by podľa Ivana mohla začať v poslednom štvrťroku 2019 a prevádzkovaním väznice by sa začalo v druhom polroku 2021.

Podľa primátora J. Šimka ľudia výstavbu väznice podporujú


Väčšina občanov i mestských poslancov Rimavskej Soboty považuje projekt výstavby novej väznice v meste za prínosný a podporuje ho. Na dnešnej prezentácii zámeru výstavby väzenského zariadenia to uviedol primátor Jozef Šimko.

"Ja som sa rozprával s nie jedným poslancom, s nie jedným občanom Rimavskej Soboty, ktorí mi povedali, že keď sem príde 350 dobre platených štátnych zamestnancov, tak to určite pomôže tomuto regiónu," zdôraznil primátor s tým, že väčšina z nich podľa neho bude pochádzať priamo z okresu Rimavská Sobota.

Pripomenul tiež, že pôvodne sa o výstavbe väznice v meste uvažovalo už v roku 1995, mestské zastupiteľstvo však vtedy bolo proti tomuto zámeru. V súčasnosti je ale podľa Šimka situácia úplne odlišná a poslanci zriadenie väznice podporujú. "Dovolím si povedať, že keby som o tejto veci dal hlasovať, tak tento názor má asi 80 až 85 percent z nich," dodal primátor, podľa ktorého sú neopodstatnené aj obavy z ohrozenia bezpečnosti, pretože v meste bude viac príslušníkov silových zložiek.