Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Lajčák absolvoval v New Yorku sériu multilaterálnych podujatí

Na archívnej snímke slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR Jakub Kotian

Mediácia patrí medzi kľúčové politické mechanizmy pri prevencii konfliktov a pri mierovom urovnaní sporov, vyhlásil M. Lajčák.

New York 27. septembra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák absolvoval vo štvrtok v New Yorku sériu multilaterálnych podujatí. Lajčák vyzdvihol iniciatívy, ktoré podporujú predchádzanie konfliktom, udržateľný mier a systémy skorého varovania, medzi ktoré patrí napríklad mediácia, a vyjadril i podporu iniciatíve na posilňovanie multilateralizmu. TASR o vystúpeniach šéfa slovenskej diplomacie informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

"Mediácia patrí medzi kľúčové politické mechanizmy pri prevencii konfliktov a pri mierovom urovnaní sporov," vyhlásil Lajčák na podujatí Skupiny priateľov pre mediáciu. "Je potrebné budovať silné partnerstvá, bez ktorých nie je možná prevencia pred konfliktmi," zdôraznil. Mediácia môže podľa neho fungovať len vtedy, ak je inkluzívna, pričom v nej nastupuje trend využívania digitálnych technológií. V tom zohrávajú kľúčovú úlohu mladí ľudia, ktorí "majú potenciál obohatiť mediačné úsilie nekonvenčnými metodológiami a inovatívnymi prístupmi", dodal Lajčák.

O aktuálnych otázkach medzinárodnej bezpečnosti s dôrazom na adaptáciu Severoatlantickej aliancie a posilňovania európskej obrany diskutoval Lajčák na podujatí, na ktoré ho pozval prezident Brookings Institution John Allen. Lajčák sa venoval bezpečnostným výzvam, ktorým čelia Slovenská republika, NATO a EÚ v súčasnosti, a zhodnotil možnosti zlepšenia vzťahov na globálnej úrovni. Minister vyzdvihol dôležitosť zachovania transatlantickej väzby ako základu pre stabilitu a prosperitu ako Európy, tak aj Severnej Ameriky.

Lajčák sa zúčastnil aj na podujatí spoločnej iniciatívy Francúzska a Nemecka, ktorej cieľom je posilňovanie multilateralizmu, podpora OSN, zasadzovanie sa za svetový poriadok založený na pravidlách a rešpektovaní medzinárodného práva a posilňovanie siete krajín, ktoré sú pripravené spolupracovať pri globálnych výzvach, vrátane boja proti nerovnosti a klimatickým zmenám. "Všetky reformy musia viesť k efektívnejšej organizácii, lepšiemu fungovaniu v teréne, delegovaniu právomoci a väčšej zodpovednosti," uviedol Lajčák.

Ďalšie vystúpenie ministra Lajčáka sa týkalo financovania rozvoja. Jeho cieľom bolo identifikovať kroky potrebné na urýchlenie implementácie Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj. Lajčák zdôraznil, že efektívne financovanie rozvoja a využívanie finančných nástrojov sú základným predpokladom pre dosiahnutie ďalšieho pokroku. Kľúčom k úspechu je podľa neho mobilizácia súkromných a verejných zdrojov. V tejto súvislosti pripomenul, že štáty a finančné subjekty majú k dispozícii súbor nástrojov (tzv. toolbox), ktorý bol vypracovaný v období, keď predsedal Valnému zhromaždeniu OSN.

Lajčák rokoval v New Yorku s Lavrovom a ďalšími partnermi


Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslav Lajčák absolvoval vo štvrtok v New Yorku po sérii multilaterálnych aktivít štyri bilaterálne rokovania. O stretnutiach Lajčáka s ministrom zahraničných vecí Ruskej federácie Sergejom Lavrovom a ďalšími partnermi informoval TASR tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Lajčák sa okrem Lavrova stretol aj s ministrami zahraničných vecí Arménska Zohrabom Mnacakanjanom, Kambodže Prakom Sokhonnom, s námestníkom ministra zahraničných vecí USA Philipom Reekerom a so zástupcom generálneho tajomníka OSN Miroslavom Jenčom.

Lavrov a Lajčák venovali osobitnú pozornosť Ukrajine. "V poslednom období sme svedkami pozitívnych udalostí - výmena zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou, začatie opravy mosta v Stanica Luhanska. Je mimoriadne dôležité tento pozitívny trend vývoja udržať," povedal Lajčák. Určité očakávania tlmočil aj v súvislosti s riešením podnesterského konfliktu a plánovanými rokovaniam vo formáte 5+2. Spolu s ruským partnerom sa venovali aj prípravám decembrovej Ministerskej rady OBSE na Slovensku.

O aktuálnych otázkach týkajúcich sa slovenského predsedníctva v OBSE hovoril Lajčák s námestníkom ministra zahraničných vecí USA pre európske a euroázijské záležitosti Philipom Reekerom. Zamerali sa pritom na situáciu na Ukrajine a posúdili i vývoj v regióne západného Balkánu.

Aktuálny vývoj v otázke riešenia konfliktu v Náhornom Karabachu a ďalší rozvoj bilaterálnych vzťahov boli predmetom rokovaní šéfa slovenskej diplomacie s jeho arménskym rezortným partnerom Zohrabom Mnacakanjanom. "Pozitívne vnímam skutočnosť, že na línii kontaktu v oblasti Náhorného Karabachu zaznamenáva OBSE už dlhšie obdobie relatívneho pokoja," uviedol minister M. Lajčák a dodal, že dohodnuté opatrenia na budovanie dôvery mali pozitívny vplyv na obyvateľstvo žijúce v oblasti.

O možnostiach prehlbovania bilaterálnych vzťahov s dôrazom na obchodno-ekonomickú oblasť diskutoval Lajčák s podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce Kambodže Prakom Sokhonnom. Lajčák vyzval na pokračovanie reformných krokov smerom k posilňovaniu demokracie v Kambodži.

Lajčák a zástupca generálneho tajomníka OSN Miroslav Jenča sa zhodli, že OSN v súčinnosti s národnými štátmi musia vyvinúť maximálne úsilie pri prevencii a predchádzaní konfliktom.