Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Lajčák absolvoval vo Fínsku sériu rokovaní

Na archívnej snímke Miroslav Lajčák. Foto: TASR -Pavel Neubauer

Partneri sa dotkli aj odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. Ústrednou témou rozhovoru boli taktiež očakávania týkajúce sa pripravovanej Konferencie o budúcnosti Európy.

Helsinki 20. februára (TASR) - Vynikajúce bilaterálne vzťahy, výborná spolupráca na pôde Európskej únie a iných medzinárodných organizácií, ale aj bohaté skúsenosti s predchádzaním konfliktov a ich riešením vo svete. Aj také boli témy štvrtkovej návštevy ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka vo Fínsku.

Ako TASR informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, prvé rokovanie viedol šéf slovenskej diplomacie s fínskym rezortným partnerom Pekkom Haavistom.

"Venovali sme sa európskym témam s dôrazom na budúcnosť Európskej únie, formovanie jej zahraničnej a bezpečnostnej politiky vrátane možností, ako posilniť postavenie Únie ako globálneho hráča," zdôraznil minister Lajčák.

Partneri sa dotkli aj odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. Ústrednou témou rozhovoru boli taktiež očakávania týkajúce sa pripravovanej Konferencie o budúcnosti Európy.

"Neoddeliteľnou súčasťou tejto problematiky je nepochybne otázka budúceho rozširovania Európskej únie," doplnil Lajčák. S fínskym partnerom sa zhodol na európskej perspektíve krajín západného Balkánu, pričom ocenil osobnú angažovanosť šéfa fínskej diplomacie, ako aj nasadenie predsedníctva tejto severskej krajiny v Rade EÚ v druhom polroku 2019.

Ďalšou z prediskutovaných tém bola ochrana medzinárodného poriadku založeného na pravidlách, obzvlášť v období narastajúcej multipolarity, rešpektovanie a garantovanie hodnôt demokracie, ľudských práv a rovnosti.

Ministra Lajčáka následne prijal prezident Fínskej republiky Sauli Niinistö. Stretnutiu dominovalo pôsobenie oboch štátov v medzinárodných organizáciách, pričom fínsky prezident ocenil minuloročné predsedníctvo Slovenskej republiky v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a slovenský prínos pri riešení konfliktu na Ukrajine. Časť diskusie bola venovaná plneniu cieľov trvalo udržateľného rozvoja a spolupráce s našimi medzinárodnými partnermi. Prezident Niinistö sa v rozhovore so šéfom slovenskej diplomacie dotkol aj boja proti klimatickým zmenám a férového prechodu na uhlíkovo neutrálne hospodárstvo, ktoré bude rešpektovať odlišné štartovacie parametre štátov.

Na záver pracovnej cesty sa minister Lajčák stretol s predsedom nezávislej fínskej organizácie Crisis Management Initiative (CMI) Alexandrom Stubbom, bývalým fínskym premiérom a ministrom zahraničných vecí. Prítomní boli aj členovia vedenia tejto organizácie, ktorá sa venuje predchádzaniu a riešeniu násilných konfliktov vo svete prostredníctvom dialógu a mediácie.

"Ide o známu organizáciu, ktorej meno má vo svete mediácie veľmi dobré postavenie," uzavrel šéf slovenskej diplomacie.