Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. Lajčák sa v New Yorku stretol s americkým prezidentom

Na archívnej snímke zľava generálny tajomník OSN António Guterres a predseda Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov Miroslav Lajčák (vpravo) počas otvorenia 72. zasadnutia VZ OSN 12. septembra 2017 v New Yorku. Foto: TASR/AP

Obaja sa zhodli, že OSN by sa malo zameriavať predovšetkým na ľudí.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Reforma Organizácie Spojených národov (OSN), mierový proces na Blízkom východe, migrácia, ľudské práva, KĽDR, vzťahy medzi USA a Ruskom, ako aj problematika obchodu s drogami vo svete boli témami stretnutia predsedu 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN Miroslava Lajčáka s prezidentom Spojených štátov amerických Donaldom Trumpom. Partneri sa zhodli, že OSN by sa malo zameriavať predovšetkým na ľudí.

Vo vzťahu ku KĽDR Lajčák poznamenal, že žiadna krajina nemôže ignorovať a vzdorovať medzinárodnému spoločenstvu. Tiež podčiarkol význam podpory USA pri implementovaní reforiem OSN. Pokiaľ ide o otázku ľudských práv, diskusia sa sústredila na prácu Rady OSN pre ľudské práva.

Lajčák tiež poukázal na potrebu finalizovať globálny kompakt o migrácii do septembra 2018. Od úspešného prijatia tohto prvého komplexného medzinárodného dokumentu podľa jeho slov závisí dôveryhodnosť OSN.

TASR o tom informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.