Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Kandidátka na podpredsedníčku NR sa teší triu žien v parlamente

Poslanci sa dnes, deň pred ustanovujúcou schôdzou, zišli v parlamente, aby si vybavili rôzne administratívne záležitosti.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Kandidátka na podpredsedníčku Národnej rady SR Jana Laššáková (Smer-SD) sa teší, že do vedenia parlamentu sa má dostať ženské trio. Pred funkciou má veľký rešpekt, no verí, že ju zvládne.

"Myslím si, že som sa za tie roky v Národnej rade naučila dosť. Budem sa snažiť, aby to fungovalo," povedal dnes v parlamente Laššáková. Na funkciu sa nepripravuje len odborne, ale aj po výzorovej stránke. Médiám prezradila, že si kúpila nové šaty aj topánky.

Odchádzajúci predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) si z kresla šéfa zákonodarného zboru sadne do lavíc k radovým poslancom. Podľa vlastných slov je vďačný za to, že môže byť poslancom a plniť sľuby, ktoré dal voličom. Poslaneckého mandátu sa mieni ujať "s ľahkosťou a s istým šarmom, ale aj s uvedomením si svojej ústavnej zodpovednosti".

Poslanci sa dnes, deň pred ustanovujúcou schôdzou, zišli v parlamente, aby si vybavili rôzne administratívne záležitosti. Noví zákonodarcovia sa prišli oboznámiť aj s priestormi parlamentu a s hlasovacím zariadením.

V stredu 4. apríla sa zákonodarný zbor stretne na ustanovujúcej schôdzi, na ktorej zložia poslanci ústavou predpísaný sľub. Ten znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života." Zároveň rozhodnú o obsadení parlamentných orgánov.

Schôdzu bude viesť Hrušovský. Po zvolení nového šéfa parlamentu mu odovzdá vedenie schôdze. Novým predsedom zboru sa má stať Pavol Paška (Smer-SD). Poslanci si potom majú voliť aj podpredsedov. Kandidovať budú poslankyne Renáta Zmajkovičová, Jana Laššáková (obe Smer-SD), líder KDH Ján Figeľ a nominantka OĽaNO Erika Jurinová.

Najviac zo 150 poslaneckých mandátov získal na základe výsledkov volieb Smer-SD, ktorý bude v parlamente zastupovať 83 poslancov. Pod hlavičkou KDH a OĽaNO bude v NR SR sedieť po 16 poslancov. Most-Híd bude mať 13 zákonodarcov, SDKÚ-DS a SaS obsadia po 11 kresiel. Na udržanie si väčšiny potrebuje vládna moc aspoň 76 poslancov.