Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Lekárka: Prognóza pacientov s mnohopočetným myelómom sa zlepšila

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Nové dáta o ochorení ukazujú, že klesá tiež trvanie práceneschopnosti pacientov.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Mnohopočetný myelóm, častý typ rakoviny krvi, sa prejavuje bolesťami kostí, chudokrvnosťou či problémami s obličkami. Častými príznakmi sú tiež nechutenstvo, únava, dýchavičnosť a opakované infekcie. Prognóza pacientov s ochorením sa za posledné roky zlepšila, poukázala na to Ľubica Harvanová z kliniky hematológie a transfuziológie v Nemocnici svätého Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke.

"Ochorenie patrí v súčasnosti u väčšiny pacientov medzi nevyliečiteľné ochorenia, verím, že používaním inovatívnych liekov v praxi a príchodom ďalších liekov z klinických štúdií sa raz priblížime k vyliečiteľnosti tohto ochorenia,"
skonštatovala. Nové dáta o ochorení ukazujú, že klesá tiež trvanie práceneschopnosti pacientov.

Analýzu o komplexnej starostlivosti o pacientov s mnohopočetným myelómom na Slovensku prináša publikácia Odhalení. Tú onko-hematológovia pokrstili počas týždňa pri príležitosti siedmeho ročníka projektu Odhaľme rakovinu krvi. Publikácia okrem toho mapuje aj príbehy pacientov. Tí v nej opisujú, ako sa vďaka včasnej diagnostike a kvalitnej liečbe vrátili späť do života.