Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Lesy SR štartujú seriál Behaj lesmi v prírodných lokalitách Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Behať sa postupne bude v lokalitách Devín, Čičmany, Bachledova dolina, Veľká Fatra a Štiavnické vrchy. Prvé preteky na Devíne sa uskutočnia v sobotu 7. mája, priblížila Debnárová.

Banská Bystrica 29. marca (TASR) – V piatich prírodných lokalitách Slovenska sa v tomto roku uskutočnia preteky Behaj lesmi, ktorých cieľom je zdôrazniť rekreačnú a športovú funkciu lesov. TASR o tom v utorok informovala Marína Debnárová, vedúca odboru komunikácie štátneho podniku Lesy SR so sídlom v Banskej Bystrici.

"Lesy SR sa v sezóne 2022 stanú hlavným partnerom úspešného bežeckého seriálu, ktorý je zameraný na beh v prírodnom prostredí. Je rozšírením českého bežeckého seriálu Běhej lesy, ktorý sa už osem rokov úspešne realizuje v Česku za účasti tamojšieho lesníckeho štátneho podniku. Na Slovensku sa vlani uskutočnil zatiaľ pilotný ročník, ktorý bude v tomto roku značne rozšírený. Behať sa postupne bude v lokalitách Devín, Čičmany, Bachledova dolina, Veľká Fatra a Štiavnické vrchy. Prvé preteky na Devíne sa uskutočnia v sobotu 7. mája," priblížila Debnárová.

"Čakajú nás súťaže v prírodnom teréne v piatich lokalitách Slovenska. Keďže trasa jednotlivých pretekov prechádza do veľkej miery lesnými pozemkami, ktoré máme v obhospodarovaní, naše spojenie s týmto projektom je o to logickejšie a zmysluplnejšie. Pevne verím, že okrem širokej verejnosti podujatie zaujme i zamestnancov nášho podniku," zdôraznil poverený generálny riaditeľ Lesov SR Matej Vigoda.

Podľa neho lesné ekosystémy vo všeobecnosti plnia celý rad funkcií dôležitých pre prírodu i človeka. Súčasná pandemická doba ešte naliehavejšie pripomenula, akú významnú úlohu majú lesy z hľadiska oddychu, rekreácie a aktívneho trávenia voľného času pre veľkú časť spoločnosti.

Projekt Behaj lesmi má zdôrazniť práve turistickú, rekreačnú a športovú funkciu lesov. Je určený pre všetky vekové kategórie, keďže súčasťou každých pretekov sú kratšie trasy pre deti či seniorov a dlhé určené prevažne dospelým. V zázemí pretekov štátny podnik pripravuje pre najmenších účastníkov stánok s lesnou pedagogikou a bude tiež možnosť zakúpiť si lesnícke pochúťky z vlastnej produkcie podniku pochádzajúce zo slovenských lesov.