Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Lipšic pri kandidatúre na predsedu KDH necháva verejnosť v napätí

Foto: TASR/Martin Baumann

Lipšic predbehol v parlamentných voľbách počtom získaných krúžkov aj lídra hnutia Jána Figeľa. Podľa jeho slov KDH nevyužilo šancu vo voľbách.

Bratislava 19. marca (TASR) - Podpredseda KDH Daniel Lipšic, ktorý zvažuje kandidatúru na post šéfa hnutia, už o tomto svojom potenciálnom kroku s niektorými ľuďmi diskutoval. Povedal to dnes novinárom pred zasadnutím Predsedníctva KDH.

"Už som s niektorými hovoril, ale nechám si pre seba, čo mi povedali. Určite každý z kandidátov bude mať svoju podporu a ľudí za sebou, ale zatiaľ sme len na začiatku,"upozornil s tým, že rozhodnutý zatiaľ nie je, no má ešte čas. Snem KDH by mal byť až v septembri. Na dnešnom rokovaní Predsedníctva by sa o Lipšicovej kandidatúre podľa jeho slov hovoriť nemalo. Kresťanskí demokrati by mali v prvom rade uzavrieť svoje nominácie na predsedov parlamentných výborov, ktoré opozícii vyčlenil Smer-SD.

Lipšic predbehol v parlamentných voľbách počtom získaných preferenčných krúžkov aj lídra hnutia Jána Figeľa. Podľa jeho slov KDH nevyužilo šancu vo voľbách. "KDH mohlo osloviť mnohých sklamaných pravicových voličov. Ale nie je to o mne, budem hovoriť s ľuďmi v KDH. Musím si odpovedať na otázku, či budem prínosom pre KDH, či zvýšim preferencie a prelomíme tých zakliatych osem percent," povedal minulý týždeň Lipšic.

S Figeľom o tom údajne hovoril. "Musím zobrať do úvahy, či viem prelomiť osem percent, či to nevytvorí v KDH traumu, ako mnohé súťaže vytvorili, a či budeme vedieť uistiť ľudí v KDH, že v hodnotách hnutia sa nemení nič, ale musíme rozšíriť záber a získať nových voličov,"dodal Lipšic.

Podpredseda hnutia sa vďaka získaným krúžkom dostal z tretieho na prvé miesto kandidátky. Vo voľbách mu dalo prednostný hlas 104.635 voličov, čo znamená, že ho zakrúžkovalo 46 percent z voličov KDH. Figeľ dostal takúto podporu od 104.002 voličov. Hnutie ako celok získalo vo voľbách 225.361 hlasov, čo znamená volebný zisk na úrovni 8,82 percenta.