Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Cynthia Harrod-Eagles je autorkou historického románu Aféry zámku Ashmore.

Bratislava 4. marca (TASR) - Novinky z oblasti historického aj súčasného románu, literatúry faktu a športu sú novými knihami na pultoch slovenských knižných obchodov.

Cynthia Harrod-Eagles je autorkou historického románu Aféry zámku Ashmore. Anglicko, 1903. Giles, nový gróf zo Staintonu, sa po otcovej smrti snaží zveľadiť rodinné panstvo a na svoju tehotnú manželku Kitty nemá veľa času. Tá žije v strachu pred svokrou, ktorá sa nechce vzdať vedenia domácnosti. Stane sa Kitty jedného dňa skutočnou paňou zámku Ashmore? Možno by pomohlo, ak by porodila chlapca. Aj grófove mladšie sestry prvýkrát okúsia romantiku, hoci nie vždy s tými správnymi ľuďmi.

Niccolo Machiavelli nazval knihu Vladár politickou lekárňou, zhŕňa v nej svoje skúsenosti a dopĺňa ich historickými vedomosťami a úvahami o povahe ľudí. Cieľom diela bolo poskytnúť kniežatám návod na to, ako vytvoriť vnútorne aj navonok silný štát. Na dosiahnutie tohto cieľa, ako tvrdí Machiavelli, si najskôr treba uvedomiť, že ľudí nemotivujú mravné normy alebo ideály, ale len materiálne záujmy a že ľudia sú od prírody zlí, leniví a degenerujú, ak ich nič nenúti prekonávať tieto prirodzené vlastnosti.

Jeden z najuznávanejších autorov 20. storočia, nositeľ Nobelovej ceny Gabriel García Márquez z Kolumbie zomrel v roku 2014 a posledný román zostal nedokončený v jeho literárnej pozostalosti. Desať rokov po jeho smrti synovia tento text vydali ako samostatný román. Príbeh opisuje Anu Magdalenu Bachovú, ženu v strednom veku, ktorá každý rok v auguste chodí na ostrov v Karibskom mori, aby položila kvety na hrob svojej matky. Noc do odchodu prvého ranného trajektu, ktorú musí stráviť na ostrove, je výnimočnou príležitosťou na malé ľúbostné dobrodružstvo.

Stuart Codling v publikácii Formula 1 prevedie čitateľa zákulisím F1, zoznámi ho s minulosťou i prítomnosťou ultramodernej technológie, so stratégiami tímov, multimiliardovým biznisom, legendárnymi okruhmi a špičkovými jazdcami od Fangia a Mossa až po Hamiltona a Verstappena. Súčasťou knihy sú fotografie z pretekov aj zo zákulisia tohto atraktívneho športu.