Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Lubyová: Stimulom pre firmy v duálnom vzdelávaní sú priame platby

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Nárok na príspevok má malý podnik alebo stredný podnik v sume 1000 eur.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Dôležitým stimulom najmä pre malé a stredné firmy je zavedenie priamych platieb pre firmy, ktoré poskytujú praktické vyučovanie v systéme duálneho vzdelávania (SDV). Malé a stredné podniky budú môcť pri otváraní učebných miest získať príspevok 1000 eur na každého žiaka. Uviedla to v rozhovore pre TASR ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS). Doterajšie daňové benefity pre zamestnávateľov zapojených do SDV zostávajú v pôvodnej výške.

Nárok na príspevok má malý podnik alebo stredný podnik v sume 1000 eur. Zamestnávateľ, ktorý počas školského roka poskytol žiakovi praktické vyučovanie v rozsahu nad 400 hodín, má nárok na 700 eur. "V prípade, že poskytol žiakovi vyučovanie v rozsahu 200 až 400 hodín, je to hodnota 300 eur," priblížila Lubyová s tým, že podniky majú teraz oveľa väčšiu motiváciu zapojiť sa do SDV. Podľa nej ide aj o inkluzívne opatrenie. "Doteraz bolo duálne vzdelávanie vnímané ako výhodné len pre veľké podniky, najmä pre automobilky. Teraz by sa mohlo zapojiť viac malých a stredných podnikov, ale aj živnostníkov," dodala šéfka rezortu školstva.

Jednou zo zmien, ktorá vyústila z novely zákona o odbornom vzdelávaní a príprave, ktorá vstúpila do platnosti 1. septembra, je to, že vstup firiem do duálu uľahčí zjednodušenie uznávania kvalifikácie na poskytovanie praktickej výučby. "Po novom bude môcť menší zamestnávateľ využívať na praktickú časť výučby aj kapacity iného väčšieho zamestnávateľa. Zvyšuje sa aj najvyšší podiel praktického vyučovania, ktoré môže zamestnávateľ zabezpečiť v dielni školy alebo u iného zamestnávateľa s osvedčením pre duálne vzdelávanie a to zo 40 na 50 percent," uviedol pre TASR Tomáš Kurtanský zo Štátneho inštitútu odborného vzdelávania.

U zamestnávateľa v SDV vzniká popri pozícii inštruktor aj nová pozícia s názvom hlavný inštruktor, ktorý bude koordinovať prípravu skupiny žiakov v rovnakom odbore u viacerých zamestnávateľov. "Kvalifikačné požiadavky na hlavného inštruktora sú rovnaké ako na inštruktora, až na požiadavku najmenej päť rokov praxe, pričom u inštruktora sú to najmenej tri roky praxe," poznamenal Kurtanský.

Zníži sa aj celková byrokracia spojená so vstupom firiem a škôl do SDV. Po novom sa v overovaní spôsobilosti zamestnávateľa pre SDV ruší termín na predkladanie žiadosti o overenie spôsobilosti do 30. septembra. Zamestnávateľ teda môže predkladať žiadosť počas celého roka v ľubovoľnom termíne. "Okrem toho sa ruší aj predkladanie výpisu z katastra nehnuteľností a tiež nutnosť predkladania potvrdení súdu a potvrdení od ďalších úradov. Po novom stačí čestné prehlásenie," uzavrela Lubyová.