Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

M. Lajčák sa zatiaľ nechce vyjadrovať k téme štátne občianstvo

Foto: TASR/Vladimír Benko

"To je téma, ktorej budeme venovať pozornosť a naozaj by nebolo veľmi rozumné, aby som v tejto chvíli hovoril svoj názor," skonštatoval Miroslav Lajčák.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Novovymenovaný šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák zatiaľ nechce prezradiť, či bude nový kabinet novelizovať zákon o štátnom občianstve. "To je téma, ktorej budeme venovať pozornosť a naozaj by nebolo veľmi rozumné, aby som v tejto chvíli hovoril svoj názor," skonštatoval dnes po uvedení do funkcie. Poznamenal však, že je to, samozrejme, jedna z otázok, ktorú má na stole.

V otázke Kosova je podľa Lajčáka postoj vlády odvodený od uznesenia Národnej rady SR. "Podporujeme všetky procesy v regióne, ktoré vedú k tomu, aby sa tam zlepšovala komunikácia a atmosféra," pokračoval. Poznamenal, že sleduje dianie na Balkáne a Slovensko naň bude reagovať, ale opäť pripomenul, že kabinet je viazaný stanoviskom parlamentu.

Čo sa týka otázky slovensko-maďarských vzťahov Lajčák očakáva, že budú dobré. Predpokladá, že vlády oboch štátov sa budú prioritne venovať najmä sociálno-ekonomickým oblastiam. "Pokiaľ sú nejaké otázky, budeme ich riešiť za rokovacím stolom," skonštatoval s tým, že stanoviská budú vznikať na základe analýz a porovnávania reálneho stavu s európskymi štandardami a nie dojmov.

Lajčák avizoval, že nechystá žiadnu revolúciu na diplomatických postoch. "Nie je to dobré, som za profesionalitu," vyhlásil. V prvom rade sa chce teraz oboznámiť so zmenami, ktoré sa za posledných 20 mesiacov udiali v rezorte od jeho odchodu. Deklaroval, že jeho cieľom je prezentovať Slovensko ako faktor stability, dobrého suseda a partnera. "Nad všetkým by malo byť jedno motto: Slovensko ako spoľahlivý člen EÚ, stabilný, predvídateľný partner," uzavrel.