Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

M. Lajčák vystúpil na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR Pavel Neubauer

Športová diplomacia bola témou obedu M. Lajčáka s predsedom Medzinárodného olympijského výboru Thomasom Bachom.

Ženeva 25. februára (TASR) - Vystúpenie na segmente na vysokej úrovni v rámci 43. zasadnutia Rady Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva a séria rokovaní s predstaviteľmi OSN, Rady Európy, Medzinárodného výboru Červeného kríža, Medzinárodného olympijského výboru či Moldavska a Palestíny, ako aj otvorenie výstavy "Amazing Planet" slovenského fotografa Filipa Kuliševa v ženevskom Paláci národov. Taký bol utorkový program ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslava Lajčáka v Ženeve. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

"V rozhovore s Michelle Bacheletovou som sa zameral na význam prepojenia medzi multilateralizmom, bezpečnosťou a dodržiavaním ľudských práv," uviedol minister Lajčák po rokovaní s vysokou komisárkou OSN pre ľudské práva, bývalou prezidentkou Čile, Michelle Bacheletovou. Ako povedal, témou bol aj vývoj situácie na Ukrajine, ktorá bola jednou z priorít nedávno skončeného slovenského predsedníctva v Organizácií pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Počas rokovaní s generálnou tajomníčkou Rady Európy Marijou Pejčinovičovou Buričovou partneri konštatovali potrebu uskutočnenia reforiem tejto organizácie. Minister Lajčák pritom vyjadril podporu generálnej tajomníčke pri reformných procesoch Rady Európy.

Spolupráca s OBSE, ako aj zhodnotenie slovenského predsedníctva v OBSE boli predmetom rozhovoru ministra Lajčáka s prezidentom Medzinárodného výboru Červeného kríža Petrom Maurerom.

"Ocenil som aktivity organizácie a podporu Medzinárodného výboru Červeného kríža pri oprave mosta v Stanici Luhanska a presadenie zmeny ukrajinského zákona o humanitárnom odmínovaní," vyhlásil Lajčák.

Na stretnutí s generálnou riaditeľkou Úradovne OSN v Ženeve Tatianou Valovou minister Lajčák prerokoval aj otázky fungovania Konferencie o odzbrojení a efektívneho využitia tohto mnohostranného fóra pre otázky odzbrojenia.

Minister absolvoval v Ženeve aj bilaterálne rokovanie s palestínskym rezortným partnerom Rijádom Malkím o stave blízkovýchodného mierového procesu a jeho mierového riešenia, ktorého základom je dvojštátne usporiadanie garantujúce mier obom stranám.

V rámci rokovania s moldavským partnerom Aureliom Ciocoim vyjadril šéf slovenskej diplomacie podporu eurointegračnému procesu Moldavska v kontexte náročného reformného procesu.

Športová diplomacia bola témou obedu M. Lajčáka s predsedom Medzinárodného olympijského výboru Thomasom Bachom.

"Náš rozhovor sa venoval aktuálnym výzvam olympijského hnutia, ale napríklad tiež prienikom medzi diplomaciou a športom," uviedol Lajčák po stretnutí, na ktorom sa zúčastnila aj členka MOV Danka Barteková.

Osobitným bodom programu šéfa slovenskej diplomacie bolo otvorenie výstavy "Amazing Planet" známeho slovenského fotografa Filipa Kuliševa v ženevskom Paláci národov.

"Filip Kulišev je známy slovenský fotograf, ktorého prácu netreba predstavovať, hovorí totiž za seba. Som rád, že som aj týmto spôsobom prispel k šíreniu dobrého mena slovenskej fotografie," uzavrel minister Lajčák.