Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Vajdička očakával po kritike ministerstva kultúry svoje odvolanie

Ľubomír Vajdička, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Tvrdí, že dôvodom jeho odvolania boli zrušené predstavenia činohry, ktoré mali byť spôsobené zranením jedného z kľúčových hercov.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Doterajší šéf Činohry Slovenského národného divadla (SND) Michal Vajdička predpokladal, že dôjde k jeho odvolaniu. Tušenie mal už vtedy, keď sa začal zúčastňovať pochodov Za slušné Slovensko a kritizovať ministerstvo kultúry a generálneho riaditeľa SND Vladimíra Antalu, skonštatoval pre TASR.

Tvrdí, že dôvodom jeho odvolania boli zrušené predstavenia činohry, ktoré mali byť spôsobené zranením jedného z kľúčových hercov. "Zmeny v programe, ktoré boli, vznikli práve na základe toho, že niektorí herci boli po úraze a po operácii a nemohli hrať náročné inscenácie. Legislatíva SND nepozná formuláciu, ako je čiastočná práceneschopnosť. Tým pádom je to možnosť pre vedenie ma disciplinárne odvolať," uviedol.

Vajdička je prekvapený, že odvolanie prišlo na začiatku stej sezóny. "Tušil som to od momentu, keď som sa začal zúčastňovať pochodu Za slušné Slovensko a stal som sa kritikom ministerstva kultúry a generálneho riaditeľa SND," povedal.

Zároveň je rád, že vedenie nenašlo iný dôvod k tomu, aby ho odvolali. Činohra je podľa neho "v dobrej kondícií, má výborné výsledky a najlepšiu predajnosť". "V podstate som rád, že si vybrali na odvolanie takéto odôvodnenie, ktoré im to legislatívne umožňuje. Nedehonestuje to moju prácu ako manažéra a režiséra," hovorí.

Antala odvolal k utorku Michala Vajdičku z funkcie riaditeľa Činohry SND. Dôvodom má byť nezvládnutie manažérskych povinností, ktoré bolo riešené opakovanými upozorneniami na závažné porušenie pracovnej disciplíny. Na základe kontroly v divadle mali byť zistené ďalšie závažné nedostatky.

Od roku 2018 do februára 2019 bolo v Činohre zrušených 38 predstavení a nahradených 54 predstavení, z toho viacero bez uvedenia relevantných zákonných dôvodov, uviedlo SND vo svojom stanovisku.