Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Marcinčin: Aj v málo rozvinutých okresoch chýbajú kvalifikovaní ľudia

Na snímke splnomocnenec vlády SR pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin. Foto: TASR - Milan Kapusta

Podľa neho je však zlomové, že minulá a súčasná vláda sa začala venovať regionálnemu rozvoju.

Bratislava 19. novembra (TASR) – Problémom aj v najmenej rozvinutých okresoch už nie je nedostatok pracovných miest, ale nedostatok kvalifikovaných pracovných síl. Podľa splnomocnenca vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Antona Marcinčina chýbajú ľudia so základnými kvalifikáciami ako klampiari, murári či obsluhovači CNC strojov.

"Čiže toto nám chýba, pracovná sila. Donesiem tam investora, kto tam bude pracovať?" kládol Marcinčin otázky v nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Podľa neho je však zlomové, že minulá a súčasná vláda sa začala venovať regionálnemu rozvoju. "Beriem to ako taký prvý krok," uviedol. Ten hlavný prerod teda podľa neho nastal a teraz je potrebné ísť do jednotlivých krokov a maximálne ich urýchliť.

Jeho oponent v diskusii poslanec hnutia OĽaNO Eduard Heger zdôraznil, že sa musí vláda venovať rozvoju regiónov. "Vidíme, že to zaostávanie je stále veľké," opísal. Akčné plány vlády však považuje skôr za marketingový ťah na ľudí. Podľa neho príde premiér na výjazdové zasadnutie vlády, povie, koľko peňazí regiónu rozdá, no keď odíde, sľuby sa nenaplnia.

Na archívnej snímke poslanec Eduard Heger (OĽaNO).
Foto: TASR - Michal Svítok


Keby to podľa neho premiér myslel vážne, dal by splnomocnencovi kompetencie a aj balík peňazí. V súčasnosti si však podľa neho musí splnomocnenec dopytovať schválenie každého eura a všetko musí ísť cez úrad vlády. "Čiže oni si to držia v rukách a všetko nasvedčuje tomu, že to nemyslia vážne s regionálnym rozvojom," kritizoval Heger.