Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vydavateľstvo Marenčin PT predpokladá rýchly rast predaja e-kníh

Albert Marenčin Foto: TASR/Michal Svítok

Rok 2012 bol podľa Alberta Marenčina náročný, keď v predchádzajúcom roku kríza naplno zasiahla aj knižný biznis, dôsledky sa preniesli aj do roku 2012.

Bratislava 2. marca (TASR) – Aj do knižného biznisu zasiahol v poslednom období technický pokrok, e-knihy sú jednou z nových foriem.

„E-knihy asi majú budúcnosť. Vidno to hlavne na veľkých knižných trhoch v anglosaskom svete, ale aj v Česku. Súvisí to s cenovou dostupnosťou hardvéru-čítačky, tabletu, telefónu. Predaj e-kníh u nás je zatiaľ zanedbateľný, ale rýchlo rastie, z nuly sa väčšinou rastie rýchlo. Ľudia si už čoskoro uvedomia, že netreba mať každú knihu doma, stačí ju mať v čítačke. E-knihy šetria miesto a sú lacnejšie. Bude ešte chvíľu trvať, kým si získame nové čítacie návyky, bez šuchotania stránok a vône klasickej knihy,“ uviedol pre TASR Albert Marenčin, majiteľ vydavateľstva Marenčin PT.

Marenčin dodal: „Internetový predaj kníh dnes tvorí od 15 do 20 percent. Čiže zhruba každá piata kniha sa kúpi cez internet. Avšak vplyv internetu na predaj kníh je oveľa väčší, takmer každý kníhkupec a väčšina čitateľov získava informácie o knihách na stránkach internetových predajcov. Takisto väčšina reklamy na knihy ide práve týmito kanálmi. Inými slovami, internet ovplyvňuje nielen čitateľov, ale aj kníhkupcov, distribútorov a v konečnom dôsledku aj vydavateľov. Kniha je svojím spôsobom luxus, tým však nie je cena knihy, ale čas strávený čítaním. Je to trochu, ako keď si kupujete letnú dovolenku v zime, zaplatíte a tešíte sa na príjemné chvíle.“

„Nepoznám presné štatistiky predaja e-kníh, ale u nás sú to knihy našich bestsellerových autorov, ktorými sú Hvorecký, Murín, Satinský,“ doplnil majiteľ vydavateľstva.

Rok 2012 bol podľa jeho slov náročný, keď v predchádzajúcom roku kríza naplno zasiahla aj knižný biznis, dôsledky sa preniesli aj do roku 2012. Napriek tomu malo vydavateľstvo mierny nárast, približne 8 percent. „Podarilo sa nám však vydať niekoľko bestsellerov a celkom dobre sa nám darilo aj v novej edícii kníh pre ženy. Vydali sme 55 nových titulov, takmer výlučne od slovenských autorov. Naša najpredávanejšia kniha v roku 2012 bola Gorily v podsvetí od Gusta Murína. Medzi vlaňajšími bestsellermi bol aj Július Satinský s knihou Chlapci z Dunajskej – polstoročie, Michal Hvorecký s príbehmi Naum, Táňa Melasová s knihou Tovar, Henning Mankell s detektívkou Falošná stopa aj staršie Murínove knihy o mafii a niektoré dievčenské romány, ktoré pracovne nazývame zlaté kreditky,“ uzavrel pre TASR vydavateľ.

Albert Marenčin vyštudoval matematiku na Univerzite Komenského. Po ukončení štúdia pracoval vo firme, ktorej predmetom činnosti boli počítačové programy. Od roku 1999 sa venuje naplno vydávaniu kníh vo svojom vydavateľstve PT Albert Marenčin. Na svojom konte má do dnešných dní viac ako tri stovky vydaných titulov.