Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

´Mariči´zadržiavaná v Nepále bola skutočne Slovenka

Slovenku podľa informácií zahraničných médií mali zadržiavať prívrženci "božieho chlapca" Ráma Bahádura Bamdžana, ktorý má byť prevtelením Budhu.

Bratislava 27. marca (TASR) - Žena zadržiavaná niekoľko mesiacov v Nepále, ktorú zahraničné médiá nazývali iba Mariči, je v skutočnosti Slovenka.

TASR to dnes potvrdilo ministerstvo zahraničných vecí. Hoci rezort nehovorí o jej osobných údajoch, podľa webu denníka SME ide o 43-ročnú ženu narodenú v Košiciach.

"Nepálska polícia dopravila včera (26.3.) vo večerných hodinách slovenskú občianku do Káthmandu. Náš konzulárny pracovník zo zastupiteľského úradu v Dillí a honorárny konzul v Nepále sú s ňou v kontakte, rovnako sú v kontakte s miestnymi úradmi," povedal TASR hovorca rezortu diplomacie Ľuboš Schwarzbacher.

Ministerstvo teraz rieši vzniknutú situáciu v spolupráci s konzulom Českej republiky, pretože má žena aj český pas. "V súčasnosti podnikáme kroky potrebné na zabezpečenie finančných prostriedkov na jej prípadný návrat na Slovensko," doplnil Schwarzbacher s tým, že ďalšie detaily rezort nemôže prezradiť.

Slovenku podľa informácií zahraničných médií mali zadržiavať prívrženci "božieho chlapca" Ráma Bahádura Bamdžana, ktorý má byť prevtelením Budhu. Nachádzať sa mala v lesoch v južnom Nepále, kde Bamdžan medituje už sedem rokov. Slovenka pritom mala "reinkarnovaného Budhu" počas uplynulého roka navštíviť viackrát. V zajatí strávila len posledné dva mesiace, kým ju v nedeľu (25.3.) nevyslobodila miestna polícia. Žena mala údajne zlomenú ruku.