Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Matovičovci sa nerozhodli, či podporia kandidáta na šéfa NKÚ Klimeša

Ilustračné foto Foto: TASR

K voľbe predsedu NKÚ by malo dôjsť na poslednej tohtoročnej schôdzi so začiatkom v novembri.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič chce do čela Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) šťuku, ktorá efektívne popreháňa kaprov vo verejnej správe a nedovolí im kradnúť. Či nominant strany SaS Vladimír Klimeš tieto kritériá spĺňa, Matovič nepovedal.

"Kamil Krnáč (bývalý kandidát na šéfa NKÚ, pozn. TASR) nastavil latku veľmi vysoko. Očakávali sme, že príde minimálne rovnaký kandidát," povedal pre TASR Matovič. Potvrdil, že obyčajní si už Klimeša vypočuli, ešte sa však nerozhodli, či ho podporia. "Post predsedu NKÚ je veľmi dôležitý post, preto sa k nemu staviame zodpovedne," uviedol Matovič.

Dodal, že hnutie si Klimeša vypočulo ako jediné z opozičných strán. "Nechceme byť cvičené opičky a správať sa tak, že SaS povie a my zahlasujeme," vysvetlil. Matoviča mrzí, že ostatné strany sa k tomu tak nestavajú. Poznamenal, že Klimeš klub OĽaNO informoval o svojich predstavách a zámeroch, poslanci si teraz jeho prezentáciu nechávajú uležať v hlavách.

K voľbe predsedu NKÚ by malo dôjsť na poslednej tohtoročnej schôdzi so začiatkom v novembri. Predsedníčka poslaneckého klubu vládneho Smeru-SD Jana Laššáková povedala, že opozícia nemá dohodu na podpore Vladimíra Klimeša (nominant SaS).

"Potom, čo sa tu robilo pri voľbe Kamila Krnáča, chce mať predseda NR SR istotu, že to bude kandidát celej opozície, ktorého by mohol podporiť aj Smer-SD. Na grémiu boli všetci predsedovia poslaneckých klubov, aj opozičných a nikto sa nevyjadril k tomu, že áno, je to aj náš kandidát," povedala nedávno Laššáková. Podľa jej slov však odklad voľby nie je striktný a ak by došlo k dohode opozície počas októbrovej schôdze, môže sa do nej voľba zaradiť.

Klimeš je už druhým kandidátom SaS na toto miesto. Exposlanec Kamil Krnáč (SaS) v parlamente dvakrát neuspel. Nezískal hlasy nielen Smeru-SD, ale v prvej voľbe ani niekoľkých poslancov opozície. Opozícia pritom Krnáčovi ako spoločnému kandidátovi podporu deklarovala. Po dvoch neúspešných voľbách sa Krnáč rozhodol viac nekandidovať.