Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

Meteorológovia predpokladajú najsuchší marec od roku 1880

Foto: TASR/AP

Ak budú aktuálne vysoké teploty pretrvávať a neodstavia sa zrážky, už počas jari by sa mohli dostaviť teploty typické pre pokročilejšie leto.

Bratislava 23. marca (TASR) – Tohtoročný marec bude zrejme najsuchším od roku 1880, čo môže negatívne ovplyvniť rast poľnohospodárskych plodín. Na druhej strane sa však práve vďaka malému množstvu zrážok topenie snehu po zime zaobišlo bez povodní. Na dnešnej tlačovej besede Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) to uviedol klimatológ Pavol Faško.
Podľa jeho slov je striedanie mesiacov bohatých a chudobných na zrážky prejavom klimatických extrémov v posledných rokoch.

„Je to také upozornenie, že musíme tieto veci zohľadňovať pri plánovaní, akými plodinami budeme vysievať pôdy, aby dopady takýchto negatív neboli na nasledujúce úrody také veľké,“ doplnil.

Zima bola tento rok podľa Faška zvláštna tým, že vysoké teploty prevládajúce do konca januára vystriedalo krátke obdobie extrémnych mrazov vo februári.

Foto: TASR/Martin Baumann

Kým v minulých desaťročiach boli zimy buď podpriemerne teplé alebo studené, zimy v budúcnosti zrejme poznačí striedanie extrémov, aké Slováci zažili tento rok.

Bude sa to zrejme striedať a bude to veľmi nevyvážená tá zima,“ domnieva sa klimatológ.



Tu bude player



Meteorológovia momentálne skúmajú, nakoľko topiaci sa sneh pomôže oblastiam Slovenska s nedostatkom vody.

„Ja dúfam, že tá voda vsiakla a že je v tom povodí. A to by bola dobrá správa, lebo tá voda sa znova vráti do kolobehu a toky sa nám naplnia,“ povedala hydrologička Jana Poórová.

Podľa Faška ak budú aktuálne vysoké teploty pretrvávať a neodstavia sa zrážky, už počas jari by sa mohli dostaviť teploty typické pre pokročilejšie leto. „Ak by bolo zrážok aj v nasledujúcich mesiacoch málo, mohlo by sa stať, že ďalšie mesiace by mohli byť mimoriadne teplé, pretože suché prostredie vytvára veľmi dobré predpoklady pre rýchly vzostup teploty vzduchu,“ objasnil klimatológ.