Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Mierne lavínové nebezpečenstvo sa zvýši na 3. stupeň

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Snehová pokrývka, v ktorej sa nachádzajú nebezpečné nestabilné vrstvy zmrznutého snehu, je rozložená veľmi nerovnomerne.

Demänovská Dolina 25. decembra (TASR) – Mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, sa vo všetkých slovenských pohoriach cez deň zvýši na 3. stupeň. TASR o tom informoval Igor Žiak, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Základnou podmienkou bezpečného pohybu vo vysokohorskom teréne je znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie, v ktorej trvajú veľmi výrazné rozdiely. Snehová pokrývka oťažieva, na strmých svahoch môže byť už malé dodatočné zaťaženie jej povrchu príčinou uvoľnenia väčších lavín.

Dnes ráno bolo na horách polooblačno až oblačno, bez zrážok. Teplota vzduchu sa pohybovala od -2 do +8 stupňov Celzia. Fúkal mierny až dosť čerstvý vietor prevažne juhozápadných smerov s rýchlosťou do 20 km/hod. Za posledných 24 hodín nepripadol žiadny nový sneh.

Snehová pokrývka, v ktorej sa nachádzajú nebezpečné nestabilné vrstvy zmrznutého snehu, je rozložená veľmi nerovnomerne. Na hrebeňoch je miestami vyfúkaná až na podklad, ale naopak, na iných miestach môžu nebezpečné snehové preveje presahovať až dvojmetrovú výšku.