Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Minister Lajčák rokoval v New Yorku s najvyššími predstaviteľmi OSN

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Šéf slovenskej diplomacie debatoval s partnermi aj o prioritách OSN na rok 2020 s dôrazom na podporu mieru, prevenciu konfliktov, podporu multilateralizmu, či zneužívanie kybernetického priestoru.

New York/Bratislava 3. februára (TASR) - Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák absolvoval v pondelok sériu rokovaní v sídle Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku s najvyššími predstaviteľmi tejto najväčšej medzinárodnej organizácie. Stretol sa s predsedom 74. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN Tijjanim Muhammadom-Bandem, s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom a s námestníčkou generálneho tajomníka pre politické záležitosti a budovanie mieru Rosemary diCarlovou.

Diskutovali o podpore úsilia pri mobilizácii globálnych opatrení zameraných na implementáciu Agendy 2030 - odstránenie chudoby, hladu, podporu kvalitného vzdelávania, ako aj na prijatie krokov v boji proti klimatickým zmenám.

Šéf slovenskej diplomacie debatoval s partnermi aj o prioritách OSN na rok 2020 s dôrazom na podporu mieru, prevenciu konfliktov, mediáciu, podporu multilateralizmu, či zneužívanie kybernetického priestoru. "Nedostatok dôvery, nenaplnené očakávania miliónov ľudí, spochybňovanie multilateralizmu a poriadku založeného na pravidlách sú len vrcholom ľadovca globálnych problémov," uviedol v tejto súvislosti Lajčák a zdôraznil, že pri hľadaní riešení aktuálnych výziev je potrebné zvýšiť dynamiku zo strany všetkých aktérov.

Na stretnutí s DiCarlovou dominoval taktiež vývoj situácie v krajinách Západného Balkánu a na Ukrajine, informoval TASR Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.