Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

P. Gajdoš nariadil kontrolu všetkých náhradných leteckých dielov

Na archívnej snímke Peter Gajdoš. Foto: TASR - Jakub Kotian

Kontrola sa uskutoční v súvislosti s dočasným pozastavením prevádzky vrtuľníkov Mi-17, ku ktorému došlo 22. februára 2018.

Bratislava 24. apríla (TASR) – Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) nariadil vykonať celkovú kontrolu náhradných dielov pre armádne vrtuľníky a lietadlá v skladových zásobách všetkých leteckých základní. V utorok o tom informoval členov Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť. Kontrola sa uskutoční v súvislosti s dočasným pozastavením prevádzky vrtuľníkov Mi-17, ku ktorému došlo 22. februára 2018.

K nariadeniu kontroly viedli ministra podľa jeho slov zistené "administratívno-technické nedostatky". Do konca apríla bude vykonaná kontrola v leteckých základniach a do konca júna kontrola vo vojenských skladoch Ozbrojených síl SR v Nemšovej a v Poprade.

"Na základe týchto zistení prijmem opatrenia pre zlepšenie evidencie a starostlivosti o zásoby, ale zároveň, samozrejme, vyvodím dôsledky a v prípade, že bude potrebné vyšetrovanie orgánmi činnými v trestnom konaní, tak prijmem aj tieto opatrenia," povedal Gajdoš médiám po skončení výboru.

Minister poslancom vysvetlil, že o pozastavení prevádzky vrtuľníkov rozhodol z dôvodu bezpečnosti posádok vrtuľníkov. Medializované informácie, že sa v nich nachádzali neoriginálne súčiastky, nepotvrdil, je to podľa neho len "polopravda" a skutočnosť preukáže až kontrola. Problém bol celkovo s troma vrtuľníkmi Mi-17. Výrobcovia súčiastok na Ukrajine a v Rusku avizovali nezrovnalosti v dokumentoch s súčiastky vrátili.

V jednom z vrtuľníkov bol problém s tzv. reduktorom. Gajdoš potvrdil, že problematická súčiastka bola namontovaná vo vrtuľníku, s ktorým sa lietalo. "Potvrdilo sa to, že to môže byť administratívna chyba, a preto boli tieto náhradné diely vrátené a len čo bude uvedená záležitosť došetrená, budú prijaté opatrenia," ozrejmil.

Vysvetlenia ministra zobral výbor na vedomie. Opoziční poslanci Ľubomír Galko (SaS) a Milan Krajniak (Sme rodina) ocenili rozhodnutie pozastaviť letovú prevádzku vrtuľníkov. Podľa Galka mal však Gajdoš trestné oznámenie podať hneď.

"S týmto vysvetlením nie som spokojný a budem trvať na tom, aby sa to dotiahlo do konca. Ak je pravda, že nejaká firma tam dodala a namontovala neoriginálny diel, tak potom sa bavme v trestnoprávnej rovine aj voči predstaviteľom tejto firmy, aj voči ľuďom z ministerstva obrany, ktorí také niečo umožnili, ale bavme sa aj o tom, či takáto firma má mať do budúcnosti bezpečnostnú previerku," uviedol Galko. Na výbore sa mu nepodarilo presadiť uznesenie zaväzujúce ministra informovať o výsledku kontroly.

Galko tiež považuje za dôležité, že minister na výbore priznal, že vrtuľníky ministerstva vnútra, ktoré nahradili dočasne armádne vrtuľníky, nedisponujú prístrojmi zabezpečujúcimi lokalizáciu lietadiel v prípade havárie. "Naozaj to vyzerá tak, že ten problém v tom čase so zabezpečením našich záväzkov jednoznačne bol," povedal Galko. Minister však naďalej trvá na tom, že bolo potrebné podať v tejto súvislosti trestné oznámenie pre šírenie poplašnej správy. "To je realita, nech to vyhodnotia tí, ktorí za to zodpovedajú z hľadiska toho, či bol porušený zákon, alebo nie," doplnil.