Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Ministerstvo obrany chce nakúpiť služobné psy za 141-tisíc eur

ilustračné foto Foto: TASR

Ministerstvo obrany je pripravené nasadiť tieto zvieratá aj po zmene mandátu ozbrojených síl v Afganistane, v prípade, ak o to bude záujem

Bratislava 30. septembra (TASR) - Ministerstvo obrany vyhlásilo verejné obstarávanie na takmer stovku služobných psov. Za tieto zvieratá, z ktorých štyri by mali byť aj poľovné, plánuje rezort zaplatiť 141.000 eur (bez DPH).

Vyplýva to z oznámenia, ktoré zverejnilo ministerstvo vo vestníku verejného obstarávania.

Tieto psy budú určené na služobné využitie v podmienkach Ministerstva obrany SR a Ozbrojených síl SR. Ich úlohami má byť predovšetkým stráženie objektov, hliadkovanie s príslušníkmi armády alebo Vojenskej polície či detekcia drog a výbušnín.

Ozbrojené sily využívajú psov pri svojej práci aktívne aj v súčasnosti. Napríklad v misii ISAF v Afganistane nasadilo Slovensko doteraz osem služobných psov Vojenskej polície, z ktorých traja absolvovali až dve rotácie. Vojakom pomáhali napríklad aj pri vyhľadávaní nástražných výbušných systémov. "Služobné psy vycvičené na detekciu výbušnín, robia počas misií prehliadky ubytovacích a výrobných priestorov, prehliadky osobných a nákladných vozidiel a batožín pri vstupe a výstupe v mieste určenia," priblížila hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

Ministerstvo obrany je pripravené nasadiť tieto zvieratá aj po zmene mandátu ozbrojených síl v Afganistane, v prípade, ak o to bude záujem. V súčasnosti má Vojenská polícia pripravených troch služobných psov na detekciu drog, ktorí môžu byť nasadení v zahraničnej operácii. Ich prvé nasadenie by sa malo uskutočniť v decembrovej rotácii v rámci operácie ISAF.