Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

AGROKOMPLEX: Prekonali rekord a uviedli Národný potravinový katalóg

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (druhá zľava) a predseda vlády SR Robert Fico (druhý sprava) počas slávnostného otvorenia výstavy v Nitre 17. augusta 2017. Foto: TASR - Henrich Mišovič

V Nitre prebieha 44. ročník medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex. Predstavuje sa na ňom 605 vystavovateľov z 12 krajín.

Nitra 18. augusta (TASR) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR dnes počas 44. ročníka výstavy Agrokomplex v Nitre spustilo demoverziu Národného potravinového katalógu. Elektronický nástroj verejného obstarávania má podľa rezortu ponúkať verejným obstarávateľom, nakupujúcim potraviny za štátne financie, kvalitné a bezpečné potraviny od kvalifikovaných dodávateľov za ekonomicky najvýhodnejších podmienok.

Sprístupnená demoverzia slúži na úvodné zoznámenie sa s obsahom sortimentu a formulárom produktového listu. Jej účelom je podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (nominantka SNS) získanie spätnej väzby zo strany dodávateľov. Vypĺňať produktový list bude možné od 4. septembra tohto roka. Samotné spustenie systému bude možné o niekoľko mesiacov, keď sa katalóg zaplní dostatočným množstvom dodávateľov. Náklady na vytvorenie Národného katalógu potravín by sa mali pohybovať na úrovni 2,5 milióna eur.



Podľa riaditeľky Výskumného ústavu potravinárskeho Zuzany Nouzovskej definuje kvalitu potravín v tomto katalógu 30 právnych predpisov pre jednotlivé skupiny. "V katalógu máme sedem skupín potravín, ktoré sa delia na podskupiny, spolu 48 kategórií výrobkových odvetví, ktoré na Slovensku máme. Celkovo ponúkne katalóg dnes zhruba 1880 generických názvov potravín, ktoré Výskumný ústav potravinársky na základe legislatívy a ponuky na trhu definoval," priblížila.

Podľa Matečnej bude hlavným prínosom Národného potravinového katalógu zvýšenie kvality stravovania dostupnosťou kvalitných a čerstvých potravín a zefektívnenie objednávania potravín kupujúcimi. Katalóg prinesie možnosť lokálnym producentom jednoducho sa uchádzať o zákazky financované z verejných zdrojov a prispeje k zlepšeniu komunikácie medzi dodávateľmi a kupujúcimi na miestnej úrovni.

"Dnešným dnom sa spúšťa projekt Národného potravinového katalógu, podľa ktorého kritériom bude kvalita a čerstvosť. Len cena nebude rozhodovať o tom, čo si dáme do úst," reagoval predseda poslaneckého klubu SNS v Národnej rade (NR) SR Tibor Bernaťák. Pojem čerstvosť podľa neho znamená, že potraviny budú dovážané z blízkych regiónov, čím sa podporia aj slovenskí poľnohospodári a potravinári. Zároveň prídu kvalitné domáce potraviny do školských, predškolských a iných stravovacích zariadení, ako aj do nemocníc.

Národniari avizujú, že pripravujú ďalšie projekty na podporu a rozvoj slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva. Prísne opatrenia a kontrola podporia podľa nich potravinovú sebestačnosť a bezpečnosť krajiny. Aj avizovaný projekt "zelená nafta" má za úlohu podporiť spracovateľov a výrobcov napríklad hydiny a ošípaných. "Bez dotácii štátu nie je možné súťažiť so západoeurópskymi krajinami a ich dovážaným tovarom," konštatuje v stanovisku SNS.

R. Fico na Agrokomplexe o úrode: Zaznamenali sme prepad o 20 percent


Napriek mimoriadne nepriaznivým klimatickým podmienkam v tomto roku nebola úroda hustosiatych obilnín katastrofálna, povedal počas otvorenia výstavy premiér Robert Fico (Smer-SD). „Ak tohtoročnú úrodu porovnávame s minulým rokom, zaznamenali sme prepad o 20 percent. Treba si však uvedomiť, že minulý rok bol rekordný. Naďalej vyprodukujeme viac, ako na našom území spotrebujeme,“ skonštatoval premiér.

Pred poľnohospodármi stoja v najbližšom období tri výzvy. Prvou je návrat k závlahovým systémom. „Pred rokom 1989 sme mali závlahami pokrytých takmer 320.000 hektárov. Dnes je to 100.000 hektárov, teda necelá tretina. Musíme urobiť opatrenia, pretože pri súčasných klimatických zmenách poľnohospodárstvo bez závlah neprežije,“ tvrdí Fico.



Druhým problémom, ktorý treba riešiť, je otázka spracovania suroviny. Na jednej strane sme schopní vyprodukovať viac základných surovín ako spotrebujeme, na druhej strane rastie ich vývoz zo Slovenska a súčasne rastie dovoz spracovaných potravinárskych produktov na Slovensko, povedal premiér. Treťou výzvou je dvojaká kvalita potravín na trhoch Európskej únie. „Európska komisia uznáva existenciu tohto problému, ktorý vytvára druhú kategóriu obyvateľov, s čím nemôžeme súhlasiť.“

Tohtoročný Agrokomplex sa podľa organizátorov odlišuje od predchádzajúcich ročníkov nebývalým počtom odborných diskusných stolov, aj programom pre celé rodiny. Interaktívny pavilón F je venovaný expozícii slovenského vidieka v minulosti a dnes. Cieľom je spoznávanie Slovenska zaujímavou hravou formou pre deti. Národná výstava hospodárskych zvierat predstavuje chov zvierat na Slovensku, novinkou je prezentácia nového plemena Slovenská dojná ovca.

Voľná plocha je už tradične zameraná na poľnohospodársku techniku, ktorú dopĺňa expozícia orientovaná na spoznávanie práce na poli, chov zvierat a výslednú potravinu na pulte v obchode. Celá náučno-poznávacia prezentácia je doplnená sprievodným programom pre odborníkov a súťažami pre deti.

Otvorenie tohtoročného Agrokomplexu


Rastlinná výroba je počas Agrokomplexu prezentovaná na výstavných políčkach výstavami Dni poľa a Zelenina, ovocie roka. Najlepšie slovenské potraviny ocenené Značkou kvality môžu návštevníci ochutnať v pavilóne M1, kde sa konajú aj Farmárske trhy. Tradičné slovenské produkty ponúka výstava Coop Expo. Ľudové zvyky a prácu remeselníkov vidia návštevníci v pavilóne M2, ktorý zároveň ponúka prezentáciu vedy, výskumu a školstva. Atrakciou pavilónu je 14 metrov dlhé akvárium plné rýb.

Počas medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex sa študenti a pedagógovia SOŠ potravinárskej na Cabajskej ceste v Nitre v spolupráci s návštevníkmi výstaviska pokúsili o zápis do Guinnessovej knihy rekordov v počte ozdobených kapkejkov a zároveň vytvorili ustanovujúci slovenský rekord, keď 2017 kusov kapkejkov ozdobili za 2 hodiny a 11 minút.