Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Vido: Minuloročné sucho sa výrazne prejavilo na zdravotnom stave lesov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Asi najvýraznejšie sa podľa oblasti nášho výskumu javia problémy s výrazným postupujúcim zhoršovaním zdravotného stavu a prežívania smrekových lesov na strednom Slovensku, povedal Vido.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Minuloročné sucho sa výrazne prejavilo na zdravotnom stave a kondícii lesov. Najhoršie sú na tom smrekové lesy na strednom Slovensku. Horšia situácia s odumieraním stromov sa objavuje v nižších vegetačných stupňoch v pohoriach západného Slovenska. Pre TASR to uviedol Jaroslav Vido z Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene.

"Po naštartovaní vegetačnej sezóny 2023 sa objavilo viacero problémov. Asi najvýraznejšie sa podľa oblasti nášho výskumu javia problémy s výrazným postupujúcim zhoršovaním zdravotného stavu a prežívania smrekových lesov na strednom Slovensku," povedal Vido. K razantnejšiemu nástupu odumierania a rozpadu smrekových lesov došlo v polohách od 800 do 1000 metrov nad morom. Ide najmä o oblasť Veporských vrchov.

"V oblasti Západných Tatier v nadmorských výškach nad 1500 metrov nad morom, ktoré sú rozhodne prirodzeným bioklimatickým areálom a vegetačným stupňom smreka obyčajného, postupuje jeho odumieranie," skonštatoval Vido. V tomto prípade nepomohlo ani to, že zima bola na území severného, respektíve severozápadného Slovenska relatívne dobre zrážkovo zásobená. Poukázal, že napriek relatívne vlhkej jari sa sucho naplno prejavilo tohtoročnom júni a júli.

"Celkovo môžeme konštatovať, že z poveternostného hľadiska sa situácia so suchom síce stabilizovala, ale zdá sa, že niektoré lesné spoločenstvá, najmä na exponovaných lokalitách, sa dostali do stavu tesne pred vyčerpaním vnútorných ekologických rezerv a ich ďalší osud je neistý," povedal Vido.