Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

MK SR opätovne spustilo nahrávanie kultúrnych poukazov do systému

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Inštitúcia prihlásená do programu umožňuje platiť vstupné alebo jeho časť kultúrnym poukazom v divadlách, múzeách, galériách, kultúrnych strediskách, filmových kluboch alebo zápisné do knižnice.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Ministerstvo kultúry dnešným dňom spustilo opätovné nahrávanie kultúrnych poukazov do systému. Keďže predchádzajúce vedenie rezortu ich zazmluvnilo v sume o 1,6 milióna eur vyššej, ako bol na tento účel disponibilný rozpočet, muselo sa koncom júna dočasne pozastaviť ich nahrávanie.

Len pre tých, ktorí neprekročili stanovený limit
Za tento čas MK porovnávalo aktuálne počty nahlásených poukazov s limitmi pre jednotlivých žiadateľov. "Opätovné spustenie nahrávania kultúrnych poukazov sa týka len tých prijímateľov, ktorí zatiaľ neprekročili stanovený limit preplatených kultúrnych poukazov stanovených na rok 2012. Tí, ktorí ho prekročili, už do systému nebudú môcť nahrať viac kultúrnych poukazov. Všetky kultúrne poukazy, ktoré boli k 30. júnu do systému nahraté bez ohľadu na stanovený limit, budú uznané a preplatené," informoval referát styku s médiami MK SR.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/Martin Baumann
Limit sa stanovil z priemeru vyzbieraných kultúrnych poukazov za posledné tri roky u každého žiadateľa. Pri novom žiadateľovi sa výška nastavila na 500 preplatených kultúrnych poukazov ročne. Rezort tiež predčasne ukončil registráciu nových kultúrnych inštitúcií o poskytnutie dotácie do programu Kultúrne poukazy. Pôvodne tak mohli robiť do konca augusta avšak, tento termín sa skrátil do konca júna. Keďže registrácia trvala od februára, stihlo to 95 percent poskytovateľov kultúrnych podujatí, ktorí boli v systéme aj v minulosti.

V rozpočte na tento rok malo MK na tento účel schválených 2,86 milióna eur, napriek tomu vydalo kultúrne poukazy za 4,67 milióna eur. Predchádzajúce vedenie ich tak rozdalo 780.000 žiakom a učiteľom, pričom zdroje má na preplatenie iba 476.000 poukazov.

Každý poukaz je v hodnote jedného eura
Kultúrna inštitúcia prihlásená do programu umožní zaplatiť prostredníctvom kultúrneho poukazu jeho držiteľom napríklad vstupné alebo jeho časť v divadlách, múzeách, galériách, kultúrnych strediskách, filmových kluboch alebo zápisné do knižnice. Ak je cena vstupenky vyššia ako cena poukazu, zvyšný rozdiel uhradí návštevník v hotovosti. Každý blok je zložený zo šiestich poukazov, každý v sume jedno euro. Päť z nich môže žiak alebo učiteľ použiť na ľubovoľné kultúrne podujatie a jeden na filmové predstavenie alebo iné ľubovoľné kultúrne podujatie.

Kultúrne poukazy na tento rok sú primárne určené základným školám a stredným školám, ktoré môžu samostatne alebo v spolupráci so združením rodičov príslušnej školy rozhodnúť o ich použití.